životna priča

Slavni glumac puni 71 godinu: Aleksandar Berček nesvakidašnjim talentom decenijama očarava ljubitelje kinematografije

0

Njegova profesionalna karijera počela je davne 1971. godine kada je debitovao na filmu "Domovina u pesmama".

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Specifičan, maestralno "naštimovan", vrsni poznavalac ukusa publika, tajanstven i beskrajno darovit, sve su ovo sinonimi za proslavljenog umetnika Aleksandra Berčeka koji danas proslavlja 71. rođendan, a i dalje sa istim entuzijazmom i poletom traga za ulogama kojima će publici dočarati istinsku glumačku vrednost.

 

Berček je rođen davne 1950. godine u Vrdniku, gde je sa porodicom proveo detinjstvo. Već kao tinejdžer znao je da će njegov profesionalni put biti deo umetnosti i filma, te upisuje "Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju" na kojoj je pokazao izvanredan talenat.

 

Nakon diplomiranja dobio je priliku da se oproba na velikom platnu, a Aleksandrova profesionalna karijera počinje 1971. godine, filmom "Domovina u pesmama", reditelja Slavoljuba Stefanovića Ravasa.

 

Tokom impoznatne karijere ostvario je više od 40 kinematografskih uloga, ali i nebrojano na pozorišnim daskama.

 

Aleksandar Berček
foto: Nemanja Pančić

Publika ga je upamtila kao umetnika izvanredne moći tranformacije, a ostvarenjima "Otpisani", "Dečko koji obećava", "Ko to tamo peva", Grlom u jagode", "Bure baruta", "Nož", dokazao je da se istinski osećaj za scenu ne stiče isključivo formalnim obrazovanjem.

 

Berček se oprobao i kao upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, na čijem čelu je bio pet godina, tokom vladavine Socijalističke partije Srbije.

 

Glumac je višestruki dobitnik mnogobrojnih odlikovanja, a "Zlatna arena", "Nušićeva nagrada za životno delo", "Gran - pri Naisa", "Car Konstantin" samo su neke od nagrada koje je zaslužio.

 

O privatnom životu Aleksandar nikada nije želeo da govori tokom javnih istupanja, ali je poznato da se glumac dva puta ženio, otac je četvoro dece, Nikole, Milice, Miloša i Mine.

 

Mina Berček javnosti je postala prepoznatljiva 2009. godine kada je "sudbonosno da" izgovorila muzičaru Đorđu Miljenoviću (Skaj Vikleru), ali njihova ljubav nije potrajala.

 

 

 

 

 

makonda-tracker