prerano nas je napustio

Legenda domaće kinematografije Lane Gutović iza sebe je ostavio TROJE dece: Njegovo stvaralaštvo ostavlja nemerljiv trag

0

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 2006. godine, a njegova moć transformacije bila je nesvakidašnja.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Legendarni sprski glumac Milan Lane Gutović napustio nas je u 75. godini života nakon kraće bolesti u Vojnomedicinskoj akademiji, potvrdio je za agenciju Beta njegov naslednik.

 

Milan je rođen 11. avgusta 1946. godine u Umci, predgrađu Beograda, a odmalena je pokazivao izvanredan dar za umetnost i glumu, te nakon srednje škole upisuje prestižnu "Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju".

 

Studije je pohađao sa veoma talentovanim kolegama Svetlanom Bojković, JosifomTatićem, Ivanom Bejkarovim, Đurđijom Cvetić, Tanasijem Uzunovićem, a čitava klasa ostavila neizbrisiv trag na domaću kinematografiju. 

 

Diplomirao je 1967. godine, a veoma brzo pod mentorstvom slavnog Bojana Stupice postaje član Jogoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Milan Lane Gutović
foto: Dado Đilas

 

Višestruki je dobitnik umetničkih odlikovanja, a prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine.

 

Publika ga je zavolela u ostvarenjima "Špijun na štiklama", "Laf u srcu", "Bekstvo", "Majstor i šampita", "Erogena zona", "Drugarčine", "Tesna koža""Otvorena vrata" ali i seriji "Bela lađa", gde je tumačio lucidni lik Srećka Šojića.

 

Na daskama koje život znače proveo je decenije, a predstave "Buba u uhu", "Narodni poslanik", "Kad su cvetale tikve", "Šuplji kamen" ne bi bile iste bez njegovog nemerljivog doprinosa.

 

Gutović iza sebe ima dva braka, kao i troje dece, ćerku Milicu i naslednike Jakova i Spasoja.

 

 

 

 

makonda-tracker