Stefan Milenković: Turneja sa Beogradskom filharmonijom bila je fantastična!

0
Beogradska filharmonija trenutno se nalazi na polovini dvonedeljne turneje po Italiji, gde se u zemlji sa bogatom kulturnom tradicijom u najboljem svetlu predstavlja publici istančanog ukusa, koja do poslednjeg mesta puni dvorane u mestima gde nastupa naš vode

Prema podacima organizatora turneje, agencije Belkanto, prvih pet koncerata Beogradske filharmonije u Italiji slušalo je 4 000 posetilaca.

- Turneja je bila fantastična. Ja inače Italiju uvek nosim u srcu, a svirati Paganinijev koncert u zemlji u kojoj se on rodio je poseban užitak, ali i odgovornost. Posebno mi je drago što me u tome na najlepši, ali i najprofesionalniji mogući način podržavala Filharmonija i Maestro Manro. Zaista je bilo divno predstavljati se sa orkestrom koji je po muzičkom senzibilitetu toliko sličan mom, a istovremeno blizak i mediteranskom osećaju. Sve u svemu, odlična turneja i uživanje u saradnji sa Beogradskom filharmonijom – rekao je Stefan Milenković posle koncerta u Roveretu, kojim je završio saradnju sa Beogradskom filharmonijom na ovom putovanju.

Jedna od najintezivnijih turneja u novijoj istoriji Filharmonije predstavlja pravi izazov za mladi orkestar Beogradske filharmonije, koji će se odmah po povratku sa turneje posvetiti redovnim koncertnim aktivnostima.

- Muzičari veći deo dana više podsećaju na komandose nego na umetnike: u svakom trenutku spremni su za pokret, pod punom ratnom opremom, iz grada u grad, sa instrumentima na gotovs... Uveče se slika menja: koncentrisani, iza kulisa, čekaju znak da izađu na scenu. Predstava može da počne! Vreme u Rimu i okolna tri grada nas je poslužilo da bolje ne može. Nadamo se istom, prolećnom vremenu i na severu – preneo je svoje utiske Aleksandar Latković, vođa violončela.

Orkestar Beogradske filharmonije turneju nastavlja u severnoj Italiji – u gradovima Savona, Verčeli, Krema, Đenova, Modena i Ćezena, kada dirigentsku palicu preuzimaju Vitorio Brešani i Mladen Tarbuk. Posle Stefana Milenkovića, sa orkestrom će kao solisti nastupiti još troje pijanista.

makonda-tracker