da li ste znali?

Ovo RETKO KO pamti: Sećate li se pod kojim imenom se Zdravko Čolić predstavljao na početku karijere?

8

Iako bi se činilo da znamo sve o muzičkoj karijeri Zdravka Čolića, legende bivše Jugoslavije, njegovo umetničko ime s početka dana slave malo kome je poznato.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Pevač Zdravko Čolić defnitivno već decenijama važi za jednog od najvoljenijih i najšarmantnijih pevača bivše Jugoslavije. Legendarnog Čolu region obožava, za njegovo ime vezuju se brojne priče, ali ne i skandali. Uvek je uspevao da svoju intimu sačuva od javnosti, pa tako i brak sa suprugom Aleksandrom, za koju malo ko zapravo i zna kako izgleda. Takođe, retko ko zna da je Zdravkov brat njegova slika i prilika.

 

On je govorio svojevremeno i u retkim prilikama o nepoznatim detaljima iz svoje prošlosti, a zanimljivo je da je priznao da je celo njegovo društvo bilo ljubomorno na Žiku Nikolića.

 

Međutim, iako deluje da je po pitanju Zdravkove muzičke karijere sve dobro poznato, jedan detalj s početka dana njegove slave malo kome je poznat.

 

Još davne 1974. godine Zdravko se trudio da postane ime za koje će znati čitav svet, pa je potpisao ugovor s muzičkom kućom WarnerBros. Records i snimio nekoliko pesama, odnosno mini-ploču za nemačko govorno područje. 

Pesma za nemačko tržište zvala se "Alles was Ich Hab".

 

Kako je strancima teško da izgovore njegovo ime, producenti su odlučili da Zdravko postane Dravco, odnosno Dravko.

 

Osim na nemačkom, Zdravko je propevao i na engleskom jeziku, i to 1987. godine kada je izdao disko singl "Light Me – I'm Not a Robot Man".

 

 

Kako je brzo osvojio Jugoslaviju, odustao je od svetskog tržišta, a na ovim prostorima je stekao neverovatnu slavu...

 

 

makonda-tracker