Paulina Manov: Osećala sam se izopšteno iz sveta

1
Glumica Paulina Manov otkriva kako je posle rođenja ćerke Mine dve godine vodila tešku borbu da smrša trideset kilograma i govori o iskušenjima kroz koja je prolazila dok je gubila samopouzdanje
foto: Vladimir Šporčić, privatna arhiva
foto: Vladimir Šporčić, privatna arhiva

Otkako je pre skoro tri godine postala mama devojčice Mine, glumica Paulina Manov (36) bezrezervno uživa u svojoj najlepšoj roli zajedno sa mužem i dramskim piscem Vladimirom Đurđevićem (34). Iako joj nije lako da postigne sve obaveze, ova crvenokosa umetnica kaže da je njen život sada sasvim izbalansiran.

- Ta dva moja koloseka se dopunjuju jer energiju koja mi je potrebna za stvaranje likova crpim kod kuće, a na poslu se zaželim porodice i svoju detinjastu stranu mogu da iskoristim za igranje sa ćerkom. Mina fizički liči i na mene i na Vladu, a inače je radoznala i pričljiva devojčica. Svakodnevno nas iznenađuje svojim poimanjem sveta, a razgovaramo tako kao da je ona meni ravna jer nastojim da joj dam objašnjenja na svako njeno zašto. Dete je biće koje postaje nezamenljivo u vašem životu, neko kome ste dali svoje srce, a ono ga drži u svojoj ručici. Zato ste mnogo osetljiviji, postajete mekši i otvoreniji za povrede. Ali dobili ste nekoga ko vas voli i koga ćete vi bezuslovno zauvek voleti - s ljubavlju priča Paulina o svojoj devojčici dok se sa osmehom priseća kako je posle porođaja skinula trideset kilograma.

- Pre trudnoće sam mnogo smršala, usled velikog stresa nakon gubitka oca, ali kad sam ostala u drugom stanju, opustila sam se zbog radosti što dolazi novi život. Jela sam sve što sam poželela, a odmah sam prestala da pušim tako da je i to doprinelo što sam se za vreme trudnoće ugojila oko trideset kilograma. Fizički sam postala sasvim druga osoba, a na ulici me nisu prepoznavale ni moje kolege. Zbog tog iskustva razvila sam saosećanje prema ljudima koji imaju višak kilograma jer sam shvatila kako se osećaju izopšteno iz sveta u kome žive. Nije lako biti debeo jer se javljaju razni psihički i fizički problemi. Ali ja sam bila rešena da se vratim sebi i svojoj nekadašnjoj liniji. Nekoliko meseci posle Mininog rođenja uhvatila sam se u koštac sa tim problemom, a ko nije bio u takvoj situaciji ne može da shvati koliko čovek mora da bude jak jer morate da izađete na crtu sami sa sobom. Ženama je teško da prihvate da je došlo do disbalansa hormona i da skidanje kilograma uopšte ne ide lako. Uprkos trudu i odricanju, napredak ume da bude minimalan, što dovodi do demotivacije. Zato je važno ne odustajati. Ja sam imala medicinsku dijetu koju je činilo mnoštvo kuvanih žitarica i povrća. Mogla sam da jedem koliko hoću, ali pošto je sve bezukusno, nisam imala veliku želju za hranom. Najbitnije je smanjiti količinu unosa hrane u organizam i trošiti više energije. Bez toga nema napretka. Mršavila sam po kilogram mesečno, što je malo, i činilo mi se kao da se ništa ne dešava, a dve godine mi je trebalo da se vratim na svoju nekadašnju liniju. Uspela sam jer sam imala poverenja u sebe i veliku podršku muža i porodice. Ali i kad izgubite samopouzdanje i u ogledalu vidite neku drugu osobu, sve se to rasprši kao sapunica kad u kolevci vidite svoju bebu kako vam se osmehuje. Tada kilogrami više nisu bitni - iskreno kaže umetnica koja priželjkuje i proširenje porodice.

- Mina mi je nedavno rekla: Mama, hoću da mi rodiš brata!, a kada sam je pitala zašto, odgovorila mi je: treba mi da živim s njim. (Smeh) Volela bih da ona ima brata ili sestru jer sam ja jedinica i znam kako je to kad si sam, ali osećam da to treba da se desi kad još malo poraste jer želim da joj sad posvetim svu pažnju - ističe glumica koja igra u novoj seriji Cvat lipe na Balkanu na RTS-u i u emisiji Samo večeras na TV B92.

- U toj emisiji mi glumci možemo da pokažemo sve svoje sposobnosti jer svako od nas promeni po četiri, pet likova tokom jednog dana snimanja. To je zahtevno, ali zato možemo da pustimo mašti na volju. Radujem se i zbog toga što je u pitanju drugačiji humor od onog na koji smo navikli, a ipak je najteže nasmejati ljude - zaključuje Paulina.

Jelena Kulović

makonda-tracker