Anđelina Džoli: Nisam plagijator

0
Pošto je pre nekoliko dana novinar hrvatskog porekla Džejms Bredok podneo tužbu protiv Anđelie Džoli, za koju tvrdi da je povredila njegova autorska prava ugradivši priču iz njegovog romana u scenario svog rediteljskog poduhvata U zemlji krvi i meda, glumica j

Oskarovka Anđelina Džoli našla se ovih dana na meti medija kada ju je Josip Knežević, koji je promenio ime u Džejms Bredok optužio da je njen film U zemlji krvi i meda zapravo adaptacija njegovog romana The Subject Work, objavljenog 2007. godine. Međutim, glimica i rediteljka je odbacila ove tužbe kao neosnovane.

- To je bilo i za očekivati. Dešava se maltene kod svakog filma. Ideje sam crpla iz mnogo drugih knjiga i dokumentaraca. Radnja predstavlja kombinaciju nekolicine ljudskih priča. Međutim, tu konkretnu knjigu nikada nisam držala u ruci – iznela je Anđelina.

U tužbi podnetoj Federalnom sudu u Ilinoisu, Bredok tvrdi da se tokom 2008. godine više puta susretao sa producentom Edinom Šarkićem u nadi da će mu on pomoći da svoju priču prebaci na veliki ekran, da bi Edin kasnije počeo da sarađuje sa Anđelinom. Takođe, Bredok navodi da su Šarkić i on nekoliko puta raspravljali o radnji knjige, koja za temu ima ljubavnu priču između silovane zatočenice u logoru i srpskog vojnika, ali i da su kroz te razgovore radili na mogućem razvoju priče i njenom smeštanju u tačan kulturno-istorijski kontekst.

Hrvatski novinar ima za cilj da dokazivanjem očiglednih sličnosti u priči, čime su narušena njegova autorska prava, do 23. decembra spreči svetsku premijeru Anđelininog filma u kojem igraju mnogobrojni glumci sa prostora bivše Jugoslavije.

Međutim, Edin Šarkić je, kako je kazao za portal Sarajevo-x.com, začuđen celom pričom.

- Tog čoveka nisam nikada upoznao, a scenario za film sam pročitao 2010. godine. On mi jeste slao mailove, ali ja mu nisam odgovarao, jer ga nisam poznavao. Zaista ne mogu da verujem! Čovek priča nebuloze. Ako ima nešto da reši neka to reši sa Anđelininim producentima - odlučan je Šarkić koji je, takođe jedan od tuženih.

makonda-tracker