VOZILA JE VIŠE OD 160 NA SAT

NJEGOVA MAJKA NAZIVA JE — MONSTRUMOM: Devojka pokojnog Dražena Petrovića NIKAD nije želela da govori o tragediji

2

Juče je obeleženo 28 godina od smrti čuvenog košarkaša, koji je stradao kada je automobil kojim je upravljala njegova devojka udario u kamion

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nemanja Nikolić

Dražen Petrović, slavni jugoslovenski i hrvatski košarkaš, stradao je 7. juna 1993. godine, kada se crveni golf kojim je upravljala Klara Salanci na auto-putu u Denkendorfu zabio u kamion koji se preprečio na putu. Sportista je stradao na mestu, njihova saputnica i poznata turska košarkašica Hilal Edebal povređena je i i izgubila je pamćenje, dok je Klara imala lakše povrede.

 


O nesreći nikad kasnije nije pričala, a iako je utvrđeno da je vozila čak 160 kilometara na čas od odgovornosti štitio nemački zakon po kojem ona nije bila kriva jer su okolnosti bile takve da sudar nije mogao da se izbegne. U godinama nakon nesreće, Klara je stupila u vezu s Oliverom Birofom, legendarnim fudbalerom Milana i Nemačke, za koga se potom i udala.

 

1 / 3 Foto: Profimedia


Ni u godinama koje su usledile nije joj bilo lako — s Birofom je imala turbulencije u braku, u osmom mesecu trudnoće je izgubila dete, potom joj je umro brat. Ona nikad nije pričala o nesreći u kojoj je stradao Dražen, a Hilal, njena prijateljica koja je povređena u nesreći, ističe da se često pita da li bi bilo bolje da je ona poginula umesto sportiste.

 

Dražen Petrović
foto: Profimedia

Zašto je Petrović, čovek takvog statusa i bogatstva, morao da putuje iz Nemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tada morala biti u Nemačkoj? Na kraju krajeva, da li je Dražen bolje prošao od mene? Da li bi bilo bolje da nisam preživela? — pitala se u jednom intervjuu Hilal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rare Sports (@rare_sports)


Kako ona ističe, Klara joj je uništila život jer su usledile godine terapija, mučenja i brojnih posledica u vidu rupa u sećanju, bolova i amnezije s kojima se i danas bori.


Naravno da nije nameravala da ubije Dražena, ali definitivno je vozila prebrzo. I upropastila mi život — ističe Hilal.


Majka čuvenog košarkaša nije toliko suzdržana. Ona nekadašnju devojku svog pokojnog sina otvoreno naziva — monstrumom.

 

Biserka Petrović, Majka Dražena Petrovića
foto: Nemanja Nikolić

Ona je monstrum. Nije čak ni sa Hilal u kontaktu. Nije je posećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt — ispričala je jednom prilikom Draženova majka Biserka.

 

 

makonda-tracker