Kanje Vest dobio najviše nominacija za Gremi nagrade

0
Američki reper Kanje Vest, za priznanje Gremi nadmetaće se u sedam, uglavnom hip-hop/rep kategorija, uključujući onu za pesmu godine, dok su njegove kolege Adel i Bruno Mars nominovani u najprestižnijim kategorijama

Kanje Vest je pored ostalog, nominovan za pesmu godine, za All of the Lights, dok album My Beautiful Dark Twisted Fantasy sa kojeg je ova numera nije dobio nominaciju u kategoriji albuma. Vest će se za ostale nagrade nadmetati u rep kategorijama.

Engleska pevačica Adel dobila je šest nominacija, uključujući one u kategorijama muzičko izdanje, pesma Rolling in the Deep i album godine 21. Po šest nominacija dobili su i Bruno Mars i grupa Foo Fighters, uključujući kategoriju najbolji album. Miljenik kritičara, folk bend Bon Iver dobio je četiri, od kojih su dve za pesmu godine. Najveće iznenadjenje je tehno grupa Scrillex, sa pet nominacija, uključujući onu za najboljeg novog izvodjača.

Nominacije su najavljene po završetku četvrtog specijalnog godišnjeg koncerta Američke akademije za diskografsku umetnost i nauke, na kojem su nastupali Lejdi Gaga, Keti Peri i Niki Minaž.

Kategorija za najbolji album iznenadila je kako po tome ko je izostavljen, tako i po nominacijama. Lejdi Gaga je na putu da dobije priznanje za svoj Born this Way, dok je rok grupa Foo Fighters nominovana za Wasting Light, baš kao i prvenac Bruna Marsa Doo-Wops & Hooligans, ali i Rijanin dens album Loud.

Svečana 54. dodela Gremija biće održana 12. februara u Los Anđelesu. To je prva dodela nagrada sa novim brojem kategorija, koje su sa 109 ove godine smanjene na 78.

makonda-tracker