Beogradski sindikat na promociji Almanaha u SKC-u

0
U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u ponedeljak 5. decembra u 19 časova biće održana promocija Almanaha 5. decembar uz druženje sa piscima i urednicima, a specijalni gosti biće članovi muzičke grupe Beogradski sindikat

Pisci će u toku promocije potpisivati Almanah, a posetioci i gosti biće u prilici da uz popust kupe i ostale naslove iz edicije Putevi.

Almanah 5. decembar je rezultat namere pisaca, članova Grupe P-70 (Vladimir Kecmanović, Nikola Malović, Slobodan Vladušić, Dejan Stojiljković, Marko Krstić) da objave zbornik tekstova koji će osim njihovih priča biti dopunjen radovima dvojice dobitnika nagrade Poziv na Putovanje, kao i pričama deset autora koji su ušli u najuži izbor za ovu nagradu.

- Mi iz grupe P-70 odlučili smo da, u saradnji sa izdavačkom kućom Mono i Manjana, napravimo konkurs Poziv na Putovanje za prvu i(li) drugu proznu knjigu, na kome neće biti propisana ni tema o kojoj autori moraju da pišu, niti stav prema svetu, e da bi se za poslušnost dobila nagrada. Od autora nismo tražili da ispunjavaju narudžbine dana, nismo od njih tražili poslušnost, ni da se, umesto pisanju, posvete autocenzuri. Tražili smo od njih samo da iskoriste svoje bazično pravo na slobodu: da misle, pišu i osećaju ono što žele. Želeli smo da ljudima koji su na početku svojih proznih opusa pokažemo da nas zanima njihova individualnost i posebnost, a ne njihova spremnost na kompromis i prilagođavanje, niti stepen njihovog oportunizma - navodi se u saopštenju Grupe P-70.

Izdavačka kuća Mono i Manjana raspisala je konkurs za nagradu Poziv na putovanje 5. maja 2011. godine, a na konkurs se odazvalo 106 autora i autorki koji su poslali svoje rukopise. Nakon prilježnog čitanja i razmatranja rukopisa svi članovi grupe P-70, pojačani uglednim profesorom, kritičarem i urednikom projekta Putevi i edicije Proza na putu, Aleksandrom Jerkovom, glasali su za najbolji rukopis. Kako je rezultat bio izjednačen (3:3) konkurs je rezultirao dvojicom pobednika koji su podelili nagradu: Krsta Popovski za rukopis Ej i Aleksandar Šurbatović, za knjigu Upokojavanje prosektora Majerhofera.

makonda-tracker