svi je volimo

IZA SVEGA SE KRIJE DAVNA LJUBAVNA PRIČA U BEOGRADU: Jedna od NAJLEPŠIH pesama Šabana Šaulića krije VELIKU TAJNU

0

Zanimljivi podaci o čuvenoj pesmi "Uvenuće narcis beli", koju je maestralno otpevao Šaban Šaulić...

foto: Instagram
foto: Instagram

Snimanje ploča je Šaban Šaulić započeo kao osamnaestogodišnji mladić, kada je 1969. već prvom pesmom "Dajte mi utjehu" pokorio bivšu državu i preko noći postao zvezda.

 

Njegov talenat svesrdno je podržavao tada čuveni harmonikaš Budimir Buca Jovanović, koji je do polovine 70-ih krojio pesme baš po njegovoj meri. Tada je Šaban bio avangarda u narodnoj muzici, pošto se na Bucin nagovor usuđivao da (pre)ukrašava pevačke trilere. To je radio s izrazitom lakoćom, ali ne prema ukusu muzičkih urednika koji su mu na Radio Beogradu zatvarali vrata.

 

 

Razlaz sa Bucom desio se 1975. godine, kada je Šaban u sebi prepoznao da, osim glasa, ima talenta i za stvaranje melodija.

 

Pesma koja je obeležila taj razlaz je Šabanov prvi, a danas i jedan od njegovih najvećih hitova, koji je sam komponovao - "Uvenuće narcis beli". Reči ove vanvremenske pesme, koja se i posle više od 40 godina sluša kao nekada, napisao je Branislav Cvetinović Laki, ugostitelj, rodom iz Šapca.

 

Konobar Laki radio je u to vreme u jednom restoranu u tek izgrađenoj palati "Beograd", popularnoj "Beograđanki". Već tada je imao nekoliko ukomponovanih tekstova, ali pesme nije pisao po narudžbi, već iz duše i prema događajima iz ličnog života. Tako je nastao i hit "Uvenuće narcis beli".

 

Ovako je Cvetinović jednom prilikom opisao kako se to dogodilo...

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker