danas bi napunio 84 godine

DANAS SVAKO IMA MOBILNI TELEFON, ALI MNOGI NEMAJU KOME DA TELEFONIRAJU: Reči čuvenog Mome Kapora ostaće upamćene zauvek

0

Na današnji dan pre 84 godine rodio se najpoznatiji jugoslovenski pisac, književnik, slikar i novinar, Momo Kapor.

foto: screenshot
foto: screenshot

Momo Kapor je bio kako su ga mnogi nazivali hroničar noći, romantik, idealista, boem ali i čovek sa velikim srcem i otvorenom dušom.

 

Rođen je u Sarajevu 1937. godine. Otac Gojko je radio kao finansijski stručnjak u Sarajevu, gde je sreo svoju buduću suprugu, Mominu majku Bojanu. Nažalost zla sudbina je zadesila ovu porodicu te tog nesrećnog 13. aprila 1941. za vreme bombardovanja Sarajeva je poginula skoro čitava familija osim Moma, koga je majka zaštitila legavši preko njega. O majci je Kapor znao vrlo malo, zato što se o njoj retko govorilo, verovatno zbog želje najbližih da malo dete zaštite, ne obnavljajući mu sećanje na preživljenu traumu koju je nosio u sebi. Ratne godine Momo je provodio u Sarajevu, a po završetku rata dolazi u Beograd.

 

U Beogradu je završio studije slikarsva na Akademiji likovnih umetnosti 1961. godine. Tokom studiranja, Momo upoznaje svoju buduću životnu saputnicu Anu Pjerotić, kasnije studentkinju psihologije. Par se venčao 1964. i iz ovog braka su mu se rodile kćerke Ana i Jelena.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker