"to je prelilo kap"

GOVORILA SAM "NE" DOK GOD SAM MOGLA: Danijela Štajnfeld u dramatičnoj ispovesti otkrila zbog čega je rešila da PROGOVORI

5

Glumica Danijela Štajnfeld je u beogradskom Višem tužilaštvu navela je da je glumac Branislav Lečić "misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao".

foto: Youtube Printscreen, n1
foto: Youtube Printscreen, n1

- Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje - započinje svoju ispovest Danijela.

 

- Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla - dodaje ona.

 

- Kada se pojavio slučaj žrtava Miroslava Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti - kaže Danijela Štajnfeld.

 

Glumica se otisnula put Amerike samo 40 dana nakon traumatičnog događaja kako bi pokušala da sve zaboravi. Ipak, kaže da je počela da ima psihičke probleme - svaka sitnica je počela da je podseća na nemili događaj, prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.

 

Branislav Lečić
foto: Milos Tesic/ATAImages

Lekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i merljiv dokaz da je traumu preživela.

 

- Ja sam se lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. Ja u to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade - priča Danijela u intervjuu za Insajder.

 

Posetimo, Danijela je prvi put istinu o silovanju otkrila u dokumentarcu "Zaceli me", a nakon toga priznala je i da je reč o jednom moćniku iz domaće filmske industrije, ali je do sada njegov identitet bio nepoznat javnosti.

 

Štajnfeldova, domaćoj publici najpoznatija po ulozi Mariole u filmu "Ivkova slava", prošle godine objasnila je i da ju je svojevremno strah paralisao, te da je zbog toga sve držala u tajnosti, kao i zbog bojazni za sigurnost porodice. Upravo je ovaj strašan događaj jedan od razloga zašto je glumica napustila Srbiju i rešila da karijeru i život nastavi u Americi.

 

Glumica je u januaru ove godine bila izložena pritiscima javnosti da otvoreno kaže o kome je reč, kada je na Tviteru napisala da je o napadaču izvestila Tužilaštvo još u novembru 2020. godine.

 

- Dala sam audio snimak priznanja mog silovatelja pre tri meseca javnom tužiocu i policiji. Dala sam iskaz i od njih ništa više nisam čula. Sada je na policiji i tužilaštvu. Njih molim vas pitajte, i zbog mene i zbog svih vas - napisala je tada Danijela.

 

 

makonda-tracker