Nataša Ninković i Nebojša Glogovac: U žiriju projekta J Factory Film za 60 sekundi

0
Filmski festival Jameson Empire Awards, ove godine pružiće šansu i ljudima iz Srbije da budu režiseri jednominutnog filma i osvoje put u London učešćem na projektu J Factory Film za 60 sekundi.

Učesnici imaju zadatak da do sredine decembra snime svoju verziju kultnog filma po želji u trajanju od 60 sekundi i postave ga na sajt www.j-factory.rs. Za filmove će se glasati putem pomenutog sajta, kao i preko Facebook-a i Youtube-a. Konačni odabir finalista izvršiće stručni žiri, koga čine relevantni ljudi iz sveta domaće filmske umetnosti - Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Bojana Ordinačev, Vuk Kostić i Viktor Savić.

- Specifičnost J factory festivala je u tome što za samo  60 sekundi morate da ispričate dobru priču. Možete to uraditi sa rečima, možete samo slikom, animacijom... Sigurna sam da nije lako, ali je vrlo inspirativno! Mi često imamo izgovore za našu nemaštovitost - nemanje uslova, materijalnih mogućnosti… Evo prilike za sve kreativce, jer ovaj film možete snimiti putem telefona, obične kamere, foto-aparatom... Dakle, potrebna je samo jasna i dobra ideja – kaže Nataša Ninković, a svoje impresije o festivalu otkrio je i njen kolega Nebojša Glogovac.

- Za ovaj festival potrebna je ozbiljna dovitljivost, mašta, inteligencija i poznavanje načina filmskog pričanja priče. Sve je dozvoljeno, sve može: film može biti nemi ili animirani, mogu da se angažuju glumci, mogu i komšije i komšinice. Ja se šalim da ću snimiti rimejk Kuma 1,2 i 3, tako što ću poređati svoja tri kuma i - eto filma – otkrio je svoje impresije Nebojša.

Učesnici mogu praviti obrade domaćih i stranih kultnih filmova, ali isključivo strani filmovi ulaze u konkurenciju za glavnu nagradu, dok su obrade domaćih filmova van konkurencije. Glavna nagrada za kreativnu obradu stranog filma jeodlazak u London na Jameson Empire Awards i kamera, dok je nagrada za obradu domaćeg filma profesionalnakamera.

 Pobednik takmičenja biće proglašen na finalnom događaju u decembru, na kome će prisustvovati svi članovi žirija, i dobiće priliku da se, u konkurenciji sa još dvadesetoro takmičara, bori za prvo mesto na Jameson Empire Awards-u u martu 2012. godine.

 

makonda-tracker