tuga

IZGUBIO BITKU PROTIV KORONE: Preminuo muzičar Dragoljub Đuričić

1

Proslavljeni muzičar preminuo u 68. godini

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić


Poznati bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je danas nakon višednevne borbe sa koronavirusom, saopštili su članovi udruženja jazz muzičara.

 

Đuričić je hospitalizovan krajem prošlog meseca nakon što se danima osećao loše i imao visoku temperaturu, nakon čega je odlučio da potraži lekarsku pomoć, piše Mondo.


Dragoljub Đuričić rođen je 10. oktobra 1953. na Cetinju, i svirao je sa grupama Leb i Sol, YU grupa, Kerber, i u pratećim bendovima Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.

 

Karijeru je počeo još sedamdesetih u Crnoj Gori, gde je bio u grupama The End, Krune i Exodus. U Beograd se doselio 1975. i kao prateći bubnjar slavnih izvođača obišao čitavu Jugoslaviju. Pridružuje se grupi Mama-Coco koja sa Zdravkom Čolićem ide na najveću turneju tog doba, "Putujući zemljotres" (1978).

 

 

U YU grupi proveo je dve godine, u sasstavu Leb i Sol čak šest, da bi prešao u Kerber i vratio se u Leb i Sol. Kao član grupa ili studijski muzičar učestvovao je u snimanju više od 70 albuma, odsvirao je više od 6.000 koncerata i nastupao na svakom kontinentu osim Antarktika.

 

Krajem devedesetih osniva The drums company, grupu koja je "zapalila" festivale, a komponovao je za balet, pozorišne predstave, i nastupao na sportskim manifestacijama.

 

Bio je sastavni deo muzičke scene koja se usprotivila režimu Slobodana Miloševića, zvuk njegovog bubnja obeležio je proteste na kojima je bilo i po milion ljudi, a pokret Otpor proglasio ga je "Najotpornijim umetnikom".

Iako ga većina ljudi zna kao muzičara, bio je i uspešni slikar i imao je više desetina izložbi po bivšoj SFRJ.

makonda-tracker