Nikita Milivojević: Žarko je kažnjen po principu Zločina i kazne

1
Poznati reditelj uporedio sudbinu glumca Žarka Lauševića sa sudbinom Raskoljnikova, čuvenog junaka romana Zločin i kazna Fjodora Dostojevskog
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Iako još nije ni izašla u prodaju, autobiografija Žarka Lauševića u izdanju Večernjih novosti, pod nazivom Godina prođe, dan nikad, već je podigla veliku prašinu u domaćoj javnosti. Osim što se iščekuju sočni detalji iz života ovog umetnika čija briljantna karijera je prekinuta 1993. godine nakon što je navodno u samoodbrani ispalio trinaest hitaca iz pištolja i usmrtio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a ranio Andriju Kažića, neizbežne su i reakcije njegovih prijatelja i poznanika. Gostujući u Preslistavanju jutarnjeg programa Studija B, reditelj Nikita Milivojević sažalio se nad Lauševićevom sudbinom i kratko opisao susret koji se sa Žarkom desio nakon njegovog bega u Ameriku, uporedivši njegovu sudbinu sa sudbinom Raskoljnikova, junakom čuvenog romana Zločin i kazna.

- Sretao sam ga u Njujorku. Pričao mi je o vremenu provedenom u zatvoru. Njegov život više ne postoji na način na koji postoji život bilo kog dostojanstvenog čoveka. Žarko je kažnjen po principu Zločina i kazne i njegova kazna i dalje traje – rekao je Milivojević i istakao da ne voli da počinje dan uz bombastične naslove iz dnevne štampe koja se ovih dana, između ostalog, intenzivno bavi i Lauševićem.

Inače, Žarko je nakon četiri godine i sedam meseci koje je odslužio u  zatvoru u Spužu kraj Podgorice, pušten na slobodu, posle čega se, kako se tada pričalo, u strahu od krvne osvete porodica nastradalih odselio u Njujork gde se nalazio i kada je dobio informaciju da je posle niza žalbi 2002. godine Vrhovni sud Crne Gore preinačio njegovu kaznu sa četiri na trinaest godina robije i raspisao poternicu za njim.

 

Nikola Rumenić

makonda-tracker