tuga ne prolazi

5 GODINA OD SMRTI LEGENDARNOG GAGE: Njegov odlazak potresao je čitavu JAVNOST,a po ovim ulogama će ZAUVEK ostati upamćen

0

Na današnji dan pre pet godina napustio nas je velikan srpskog glumišta, Dragan Nikolić.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić


Gotovo da ne postoji osoba koja se nije upoznala sa makar jednim njegovim filmom i likom koji je tumačio. Simpatisali smo ga i kao Prleta, Branu Flojda, Urketa, Popaja, Džimija Barku i mnoge druge, ali najviše smo ga voleli kao Gagu Nikolića.

 

Mnogi su ga smatrali jednim od najvećih šmekera jugoslovenske kinematografije, a njegova smrt koja je nastupila 11. marta 2016. nakon borbe sa teškom bolešću, potresla je čitavu javnost.


Gaga je ostavio neizbrisiv trag na našoj glumačkoj sceni, a njegov lik nastaviće da živi kroz brojne upečatljive uloge koje je podario publici i po kojima će ostati zauvek upamćen.


Šlager pevač - film "Ko to tamo peva"

 

 

Igla - film "Ni na nebu ni na zemlji"

 

 

Još jedna potvrda njegovih reči o tome da je dobijao uloge buntovnika, mangupa, momaka sa asfalta... u kojima je bio nenadmašan. Često glumci ne vole kada ih uloga, obično s početka karijere, obeleži kroz čitav opus. Nikolić je bio suočen sa opasnošću da ga Džimi Barka, odnosno karakteristike tog lika, prate i u kasnijim ulogama. Da, i Prle, donekle i Urke, potom Flojd, Igla, ili Marko (Nešto između) jesu bili mangupi, zgubidani, ali je vrednost Dragana Nikolića upravo u tome što je svim tim likovima udahnuo dozu emocije, sentimenta i svakog je odigrao na isti, ali opet na potpuno drugačiji način.

 

Marko - "Nešto između"

 

Drama "Nešto između" snimljena početkom 80-ih godina prošlog veka, zapravo je večna priča ovog prostora, razapetom između Istoka i Zapada. Film govori i o generaciji "dece cveća", koja pokušava da pronađe sebe u državi u kojoj je naizgled sve dozvoljeno i moguće, ali bi je ipak svi rado napustili... Dragan Nikolić igra Marka, najboljeg druga Janka (Miki Manojlović) a tu je i Amerikanka Eva. Marko ne propušta priliku da "poentira" kod Eve, kojoj je veoma naklonjen i Janko...

 

"Ja sam se**nja, izd**ani folirant, ne umem da budem veran, g**no sam, skot..."- njegova čuvena rečenica iz ovog filma.

 

 

Učitelj Miloš - "Idemo dalje"

 

 

Poratna tematika, siromaštvo, beda, preživljavanje, požrtvovanje i solidarnost, ali i pojedine nerazumne odluke komunističkog vrha bili su "lajt motivi" serije "Idemo dalje" u kojoj je Dragan Nikolić glumio ulogu učitelja Miloša. Miloš je decu učio kako da prolaze kroz život, a oni su mu postali večni drugari. Naravno, i ljubav je bila prisutna.

 


Popaj - "Balkan eskpres"

 

Popaja u filmu i seriji "Balkan ekspres", sitnog lopova, snalažljivog kakvi već lopovi mogu da budu, duhovitog, ali i sa dovoljnom dozom hrabrosti da se odupre nacistima, što je davalo dodatni šmek "Popaju" i samim tim veliku popularnost kod publike. Još jedna od uloga koju je ostvario sa plejadom fenomenalnih glumaca a partner mu je opet bio legendarni Bora Todorović.

 


Džimi Barka - "Kad budem mrtav i beo"

 

 

Dragan je o ovom kultnom filmu rekao:

 

- Kаdа je reč o filmu, nemа sumnje dа sаm odmаh nа početku dobio prаvu šаnsu u filmu 'Kаd budem mrtаv i beo'. Nemаm rаzlogа dа budem nezаdovoljаn ni ostаlim svojim filmovimа, nаročito ne onimа Bore Drаškovićа i Milošа Rаdivojevićа. Ali, sve te uloge išle su u jednom prаvcu: kа formirаnju glumаčkog tipа. Zаhvаljujući filmovimа postаo sаm nekа vrstа prototipа tаkozvаnog buntovnog herojа, mlаdog čovekа sа ulice koji je stаlno u borbi sа nekаkvim konvencijаmа, i koji se vežbа u cinizmu vodeći svoj privаtni rаt protiv svetа kаkаv poznаjemo, аli i protiv vetrenjаčа koje sаmo on poznаje.

Urke - "Poslednji krug u Monci"

 

Snimljen je 1989. godine, dakle dve godine pre početka rata i opisuje žestoke momke sa asfalta koji se bore za primat. Urke posle sedam godina provedenih u zatvoru, počinje da se sveti onima koji su ga "prodali". Završava tragično.


Branimir Mitrović - "Flojd"

 

Zasigurno svi kad čujemo pesmu "Floyd" da se setimo Dragana Nikolića, koji je obožavao ovu čuvenu pesmu.

 

Sve ono što gotovo svaki mladić želi da bude: da vozi automobile na trkama, da bude omiljen među ženama, da bude "sam svoj gazda"... ali, onda tresne o zemlju kad ga sustigne realnost. Lik "Flojda" Dragan Nikolić je, uz plejadu drugih glumaca fenomenalno odigrao u kultnom filmu "Nacionalna klasa".

 

Prle - "Povratak otpisanih"

 

Nadimak po kome je najprepoznatljiviji je i Prle, koji je suprotnost svom najboljem drugu Tihom - šaljivdžija, mangup, svojeglav, neorganizovan, uvek spreman da nešto uradi na svoju ruku, ali i snalažljiv, drčan...
 

 

makonda-tracker