Zvonko Bogdan: Muž mora da sluša pametnu ženu

0
Nakon četrdeset godina braka legenda starogradske muzike Zvonko Bogdan siguran je u to da ih je proveo kraj prave žene s kojom danas najviše uživa u trenucima kada im u goste dođu unuci
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Zaljubljenik u salaše i majstor starogradske muzike Zvonko Bogdan (69) već decenijama neguje duh prošlih vremena pokušavajući da ga otrgne od zaborava. Jedno od mesta na kojem crpi pozitivnu energiju, ali i u koje ulaže dosta vremena i ljubavi jeste vinarija sa njegovim imenom koju je nedavno otvorio na Paliću, a naredne godine upriličiće i otvaranje svog muzeja. Ipak, radost ovom umetniku ne pričinjavaju samo poslovni izazovi već i topli porodični odnosi. Sreća koju je sa suprugom Mirjanom (56) osetio kad je dobio ćerku Evelin (35) i sina Sigmunda (37) višestruko se uvećala pošto su na svet došli njihovi naslednici.

- Najstarija unuka Nina je biće za koje vredi živeti. Pamtim kako mi je mama stalno govorila da je najstariji unuk najdraži. Tada nisam znao šta to znači, ali ona se uvek trudila da mi pojasni rečima: Videćeš kada budeš imao svoje unuke. Ninu veoma zanima ono čime se ja bavim i sve upija. Kada je punila godinu dana, za rođendan sam joj kupio konja, a ona i danas mnogo voli konje, muziku, govori tri jezika... Veoma je zadovoljna kad god može da mi dođe u posetu - govori Zvonko ističući da su unuci njegovom životu dali potpuno novi smisao. S obzirom na to da deca njegove ćerke Nina (10) i Aleksandar (7) žive u Sjedinjenim Američkim Državama, a Sigmundova naslednica Sofija (3) u Rio de Žaneiru, umetnik se raduje svakom trenutku koji provode zajedno.

- Unuci su česti gosti na mojim nastupima. Nina je već sa pet godina bila na mom koncertu u Sava centru i veoma ga dobro pamti i čuva fotografije. Hvali se svojim drugarima i učiteljima u školi ko je njen deda i čime se bavi, pa kad odem kod nje u posetu, u obavezi sam da delim autograme i ljubim ruke svim učiteljicama. Verovali ili ne, ali to je stvarno istina - s osmehom priča muzičar koji će 5. januara proslaviti sedamdeseti rođendan.

- Nikada ne slavim svoje rođendane, ali mi moji najdraži uvek upriliče slavlje. Već decenijama me ljudi pitaju odakle crpim energiju, ali istina je u tome da sam se uvek trudio i ulagao u sebe. Kada sam profesionalno počeo da se bavim muzikom u Beogradu, imao sam 22 godine. Bilo je mnogo talentovanijih pevača od mene i onih koji su imali bolji glas, ali nije bilo upornijih i vrednijih i zbog toga sam uspeo - objašnjava Zvonko naglašavajući koliko mu znače saveti životne saputnice Mirjane s kojom gotovo pune četiri decenije uživa u skladnom braku.

- Ako supruga ne odigra glavnu ulogu u životu muškarca, onda nije dobra supruga. Muž mora da sluša pametnu ženu. Mi muškarci smo veoma impulsivni i skloni smo da kao buve skačemo uvis, a pametna žena, kao što je to moja draga, ćuti i odgovara samo onda kad je nešto pitaš. Sačeka pravi momenat i onda kaže šta treba da uradim. Mirjana i ja nismo skloni obeležavanju bračnih jubileja, a za ovih četrdeset godina mogu slobodno da kažem da sam od nje mnogo toga naučio - otkriva Zvonko koji će 24. novembra u Sava centru upriličiti još jedno tradicionalno druženje sa svojom publikom.

Danilo Mašojević

makonda-tracker