V Rakija Fest: Ljuto i slatko

0
Internacionalni sajam rakije i najjačih ukusa Srbije biće održan 10. i 11. decembra od 11 do 20 časova u Belexpo centru

Pod sloganom Ljuto i slatko, peti Internacionalni sajam rakije i najjačih ukusa Srbije, Rakija Fest, u organizaciji Rakia Bara i Udruženja proizvođača prirodnih voćnih rakija Najjači ukusi Srbije i pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i podršku Turističke organizacije Beograda održaće se 10. i 11. decembra u Belexpo centru

Ova najznačajnija manifestacija o rakijama ove godine ima cilj da kroz prezentaciju kombinovanja sa hranom, čokoladom i kafom najpoznatijem srpskom brendu dodeli karakterne osobine koje se nalaze između dve krajnosti - ljuto i slatko.

- Rakija Fest je jedna od manifestacija u Beogradu koja privlači domaće i strane goste i pruža mogućnost da se proširenjem ponude za strane turiste Beograd pozicionira kao City Break destinacija. Sa druge strane proizvodnja rakije može biti i segment turističke ponude jer je rakija jedan od suvenira za koji se najčešće opredeljuju turisti. Ove godine na Rakija Festu biće predstavljen specijalni suvenir pod nazivom BGD rakija za čiji će se dizajn etikete pobrinuti VIP ličnosti učestvujući na takmičenju u dizajnu etikete organizovanom uoči Rakija Festa – rekao je Dejan Veselinov, v.d. direktora TOB-a istakao je

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom i načinom proizvodnje rakije kroz degustaciju voćnih rakija oko 50 proizvođača iz Srbije i inostranstva, kao i da prisustvuju pripremanju koktela sa rakijom, kulinarskom šou, flair bartendingu....

Na ovogodišnjem festivalu poseban akcenat biće stavljen na stručna predavanja koja su namenjena proizvođačima rakije i ostaloj publici kako bi se upoznali sa prednostima proizvodnje na savremenim destilacionim aparatima, načinom zaštite rakije kao robne marke, kao i  mogućim pravcima razvoja ovog najpoznatijeg srpskog brenda.

- Definisanjem karakternih osobina u stvari se stavlja akcenat na gastronomski užitak i mogućnosti koje napoznatiji srpski brend nudi kao jedan od sastojka u kulinarstvu. Kroz savremenu prezentaciju rakije koju prate stručna predavanja iz različitih oblasti želimo da  pokažemo da rakija ima razvojni potencijal ukoliko se proizvođači upoznaju sa pravnim okvirima i predoče im se sve mogućnosti proizvodnje i prodaje – rekao je tom prilikom Branko Nešić, direktor festivala.

Milada Lukešević iz Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije ukazala je na činjenicu da je Jugoslavija bila čuvena po tome što je na godišnjem nivou izvozila milione litara ovog pića. Kroz podršku Rakija Festu Privredna komora Srbije želi da podstakne proizvođače da se edukuju, upoznaju sa pravnim okvirima, savremenim načinima proizvodnje kako bi se ponovo pozicionirali na stranim tržištima i dostigli nivo koji su nekada imali proizvođači iz Jugoslavije jer je od bivših republika, Srbija najpoznatija po proizvodnji rakije.

Svi zainteresovani imaće priliku da čuju stručna predavanja na teme:

- Značaj zaštite robne marke - žiga – predavač predstavnik Zavoda za intelektualnu svojinu

- Savremeni destilacioni aparati – predavač Mr. Muller, Muller GmbH, Nemačka

- Značaj ambalaže u plasmanu proizvoda - predavač predstavnik Coba &Associates, Brand Design Agency

- Potencijali srpske rakije na stranim tržištima – predavač predstavnik Privredne komore Srbije

- Iskustvo nastupa na stranim tržištima – predavač Mr.Passini, Roner SpA Distillerie, Italija

- Rakija sa geografskim poreklom – destilerija Zarić, Kosjerić

- Slaganje rakije i hrane – predavači kuvar Goran Petronijević i predstavnik Rakia Bara

- Slaganje rakije i čokolade – predavači predstavnik preduzeća Adore chocolate i predstavnik Rakia Bara.

Sastavni deo festivala biće ocenjivanje rakija koje se po prvi put obavlja na osnovu uzoraka uzetih sa polica u prodavnici, kao i proglašenje pobednika i veselog pobednika festivala. Komisiju za ocenjivanje činiće Miroljub Cilić, Zoran Cilić, Snežana Stanković, Dejan Debeljaković i Filip Verleye, dok će se na čelu veselog žirija naći Miloš Maksimović, domaćin Dizanja radija B92.

Cena ulaznice je 350 dinara, dok će studenti Poljoprivrednog fakulteta uz indeks moći da kupe kartu po ceni od 250 dinara. Ulaznice se mogu kupiti neposredno pre ulaska na festival, u Belexpo centru.

makonda-tracker