četiri godine od smrti

VAŽNU ŽIVOTNU ODLUKU DONEO JE UZ POMOĆ - NOVIČIĆA! 10 zanimljivosti iz života Mikija Jevremovića za koje je malo ko ZNAO

0

Na današnji dan pre četiri godine napustio nas je legendarni Miki Jevremović. Bio je više od 50 godina prisutan na muzičkoj sceni i svojim glasom i šarmom obeležio šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Njegovo veliko srce iznedrilo je neke od najvećih hitova kao što su: "Ako

jednom vidiš Mariju", "Osamnaest žutih ruža", "S kim si sada kad je tužno

vreme", "Da sam tvoje zlato oko vrata", "Narcisi plaču ljubavi", "Kad bih znao

da je sama", "Moj mali beli pas i ja", "Pijem", "Pesnikova gitara", "Grkinja" i

mnoge druge...

 

Iz prvog braka imao je sina Đorđa, a iz drugog, sa suprugom Sonjom, imao je

ćerku Jelenu i sina Stefana. Pre nekoliko godina je postao i deda unuka

Lazara.

 

Miki Jevremović i njegove pesme obeležili su mnoge mladosti, mnoga zaljubljivanja, mnoge važne trenutke u životima ljudi na prostoru bivše Jugoslavije, ali postoje zanimljivosti o ovom pevaču koje čak ni njegovi najstrastveniji obožavaoci nisu znali.

 

1. U detinjstvu je ustajao u četiri ujutro da bi sa šerpom zauzeo red za mleko . Miki se nije s goričinom prisećao ovog perioda.

 

- Bilo je to vreme neizmernog poštenja. Nikako nije moglo da vam se desi da vam neko zameni šerpu ili se ubaci u red... Taman posla! - izjavio je svojevremeno.

 

2. Omiljene igre su mu bile fudbal na poljančetu i hvatanje golubova u koš od

kukuruza. Kako i svakom dečaku, takve igre bile su mu veoma važne, a jednom prilikom je ispričao da se i te kako starao o svojim pernatim prijateljima.

 

"Zbog njih sam baš znao da poranim kako bih za njima zatvorio vratanca i tako ih gajio i imao za igru".

1 / 5 Foto: Luka Šarac

3. Mikija Jevremovića život nije uvek mazio. Kada se kao mali s porodicom preselio iz Požarevca u Valjevo, živeo je u prodavnici.

 

- U Valjevu je bio čist vazduh, četiri reke.U početku je bilo teško. Dve godine smo spavali u prodavnici. Sećam se tog dana kada smo odlazili pljuštala je kiša, a mi smo se skupili u dva kamiona u kojima je bilo sve naše bogatstvo. Pevali smo 'Adios muchos', a sestra je neutešno plakala... - ispričao je Miki jednom prilikom.

 

4. Penjanje na drveće mu je bilo omiljena igra, a najdraži junak - Tarzan.

 

- Nije bilo drveta na koje se nisam popeo. Doduše, tada je bio u modi Tarzan i sećam se da sam dugo štedeo novac sa svojim drugarima kako bismo mogli da kupimo konopac koji bi nam poslužio kao lijana. Jedva smo uspeli da skupimo novac za mnogo manji konopac nego što smo želeli, ali dobro, bar je bio naš - sećao se Miki detinjstva.

 

5. Koji će fakultet upisati presudio je novčić.

 

- Bacio sam dinar i ispalo je mašinstvo, zbog čega sam bio malo tužan, ali i zadovoljan, jer sam od Valjevskog “Krušika“ dobio stipendiju - otkrio je Jevremović u jednom intervjuu.

 

6. Prvo alkoholno piće je popio pred svoje venčanje.

 

- Prvi put sam okusio alkoholno piće na svojoj momačkoj večeri u 27. godini, dakle pred venčanje - priznao je jednom prilikom.

 

7. Sa Đorđem Marjanovićem je delio sobu da bi ih kasnije publika oko njih

podelila:

 

"Iako smo bili konkurencija, ostali smo prijatelji, a takozvani 'đokisti' i 'mikisti' se svađali".

 

8. Miki je bi nesebičan prijatelj, a jedan od onih koji su imali zadovoljstvo da ga smatraju prijateljem bio je Matija Bećković. Kako je čuveni pesnik jednom ispričao, Jevremović mu je u trenutku oskudice pozajmio novac.

 

- U vreme najveće slave i bogatstva nisam siguran da li mi je Miki dao ili pozajmio nešto para. Ali sam siguran da sam ih uzeo i da mu ih nikad nisam vratio, nadajući se da je on to zaboravio. Ovo je prilika da spomenem ono što mi nikad nije pomenuo i posle toliko decenija, da mu bar na ovaj način zahvalim i uzvratim. Znam da pamtim.

 

9. Miki je bio stravstveni zaljubljenik u šah. Svojevremeno je u simultanoj partiji

na 26 tabli pobedio i nekadašnjeg svetskog šampiona u šahu Mihaila
Mojsejeviča Botvinika:

 

- Bio je ljut kao puška kada je izgubio od mene. Igrao je na 25 tabli kada je došao, jedva su ga ubedili da me ubace da igram kao 26. Morao sam da objašnjavam da sam pevač, da sam popularan u SSSR, da me tamo veoma vole i uskočio sam preko broja. Kada je Botvinik predao partiju bio je ljut na organizatore, ispostavilo se da sam i šahista, a ne samo pevač. Oni su govorili o meni samo kao o pevaču, a ne kao o velemajstorskom kandidatu koji je na mnogobrojnim turnirima tukao mnogo jače šahiste, kao recimo velemajstora Rajkovića. Tukao sam jednom i Ljubojevića, ali je tad bio klinac - pričao je Jevremović.

 

10. Voleo je boemski način života:

 

- Mnoge noći sam proveo u Skadarliji. Posebno mi je draga kafana 'Ima dana'. Tu su svirali moji drugari Vojkan, Aca, Bata, koji mi je poklonio svoju pesmu 'Izađi iz moje čaše, izađi iz moje duše', a ja je prvi snimio. Mnogo sam novca ostavio u kafani. Nije mi žao nijednog potrošenog dinara, jer čega bih se sada sećao - rekao je jednom prilikom Miki.

 

 

 

makonda-tracker