Parada stiže Montevideo

0
Film Srđana Dragojevića Parada u prvoj nedelji prikazivanja u domaćim bioskopima videlo je više od 38.000 gledalaca

Parada je premijerno prikazana 31. oktobra u Sava centru. Film je na repertoaru bioskopa u Beogradu i Novom Sadu, a uskoro stiže i u bioskope širom Srbije i regiona. Parada će prvo gostovati u Banjaluci, 10 novembra.

Start distribucije Parade je po rezultatu u prvoj nedelji veoma sličan startu Montevidea koji je do kraja distribucije u Srbiji gledalo 515.595 gledalaca i čiji je scenarista bio Srđan Dragojevic.

Biljana Prvanović, producent filma, povodom uspešnog starta Parade izjavila je da je presrećna i da se trogodišnji trud da se ovaj film snimi isplatio na najlepši mogući način. Pored toga, ona je izrazila očekivanje da ce Ministarstvo prosvete podržati ideju novinara da Parada, kao film koji govori o ljubavi i toleranciji među ljudima, dobije preporuku da srednjoškolci u Srbiji mogu organizovano da vide Paradu i upoznaju se sa temom filma koji predlaže dijalog i nenasilnu komunikaciju. Ona se zahvalila Prvoj Srpskoj televiziji koja je pokazala izuzetnu društvenu odgovornost i kao ko-producent pomogla da se film snimi.

Srđan Dragojević je izrazio zahvalnost publici i rekao kako jeste očekivao da će film biti gledan ali ne u ovoj meri, pošto nije imao nameru da pravi samo komercijalan film već film za koji već nekoliko godina smatra da je ovom društvu potreban, prvenstveno mladima, jer promoviše pozitivan model ponašanja.

- Verovao sam, tokom pisanja i snimanja Parade da će se pozitivna energija i ljubav sa kojom smo ga snimali zadržati na filmskoj traci. Imao sam nameru da napravim dobrodušan fim i, ako sam nekoga njime uvredio, neka mi oprosti, izjavio je reditelj povodom odličnog starta svog novog ostvarenja.

Film prati grupu gej aktivista koji pokušavaju da organizuju Paradu ponosa u Beogradu. Kada policija odbije da obezbeđuje skup, oni se obraćaju Limunu (Nikola Kojo), vlasniku agencije za obezbeđenje i ratnom veteranu. Pošto u Beogradu ne može da skupi ekipu za zaštitu gej parade, Limun odlučuje da ekipu formira u regionu. Limun i vođa gej aktivista Radmilo (Miloš Samolov) kreću na put po zemljama regiona u kojima je Limun ratovao tokom devedesetih. Na listi su njegovi neprijatelji protiv kojih se borio, ali sa kojima je u to turbulentno vreme i trgovao - Roko, hrvatski ratni veteran (Goran Navojec), Halil, sitan kriminalac iz Bosne (Dejan Aćimović) i Azem, Albanac sa Kosova (Toni Mihajlovski). Posle silnih peripetija, Limun će uspeti da sakupi šaku živopisnih najamnika, ali po povratku u Beograd samuraji će se tek suočiti sa najvećim izazovima i staviti na kocku i svoje živote...

makonda-tracker