Jelena Đokić: Zbog ćerke sam postala bolja

2
Glumica Jelena Đokić govori koliko se promenila otkako je rodila ćerku Klaru i priča o strasti prema glumi koju deli sa svojim partnerom i u životu i na sceni Svetozarom Cvetkovićem
foto: Vladimir Šporčić, Luka Šarac, Petar Đorđević
foto: Vladimir Šporčić, Luka Šarac, Petar Đorđević

Iako se u svakoj ulozi koju je odigrala u pozorištu i na filmskom platnu bezrezervno davala do kraja, glumica Jelena Đokić (34) svoj privatni život ipak čuva samo za svoje najmilije. Lepa crnogorska umetnica koja je odrasla u Herceg Novom svog idealnog partnera u životu i na sceni pronašla je u iskusnom kolegi Svetozaru Cvetkoviću (53) sa kojim je dobila ćerku Klaru (4,5). Mada je maestralno odigrala mnoge role u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, najponosnija je na ulogu majke.

- Veoma sam želela da dobijem dete, a Klarino rođenje donelo je fantastičan balans. Uloga mame u svakom smislu me je promenila nabolje. Da bih imala nešto čvrsto za šta znam da se vredi davati do kraja, bilo mi je potrebno upravo to jer čovek tad vidi da sav trud koji ulaže zaista ima smisla. Jednostavno sam bolja u svim drugim životnim funkcijama, u funkciji supruge, domaćice, glumice i prijateljice. Slobodnog vremena sad imam manje, a opet je kvalitetnije provedeno, dok su trenuci kraj Klare dragoceni. A najsrećnije smo kada smo na moru - kaže glumica koja u novom filmu Kako su me ukrali Nemci igra zajedno sa suprugom.

- Mislim da to ima nekih prednosti, pogotovo za glumicu, jer gluma jeste čudan posao. Radno vreme je uglavnom noću, a posao kojim se bavimo je više jedna vrsta ogoljenosti i bezrezervne slobode, a takav način života može da shvati samo osoba koja ima upliv u njega. Razumevanje je najvažnije za svaku vrstu veze, naročito kad se bavite glumom. Cvele i ja već mnogo godina radimo zajedno u pozorištu i shvatili smo da smo izmenjali sve uloge. a sada smo došli do toga da mu igram mamu. Mislim da se dalje od toga neće ništa više desiti - priča kroz smeh Jelena koja ipak tvrdi da nije tvrdoglava kao junakinja koju igra.

- Nisam u meri u kojoj je ona jer, konkretno, imam više uviđavnosti prema dnevnim obavezama svoje porodice, ali s druge strane mislim da sam ostala u svojoj osi, kao onaj tinejdžer iz gimnazije u Herceg Novom sa rokenrol pogledom na svet. I sa nekom smešnom, bezazlenom mržnjom prema potrošačkom životu u koji neizostavno ulazimo. Nekako se držim nekih svojih budalastih principa sa mišlju kako ću ja to izbeći - ističe crvenokosa umetnica koja je u novom filmu koji potpisuje i kao koproducent imala zahtevne i intimne scene sa engleskim glumcem Daglasom Hensholom koji tumači lik nemačkog oficira Vernera.

- To su sve lepote mog posla u kojima uživam. Ono čega sam se malo pribojavala i na šta sam pre samog snimanja obratila pažnju jesu jezici. Pošto je trebalo da govorim nemački sa kojim se do tada nisam sretala, pomogla mi je draga koleginica i prijateljica Hristina Popović, dok mi je oko engleskog , da bih izbegla amerikanizam, pomogla Ana Sofrenović. Inače, film sam prvi put odgledala u jednoj montažnoj kućici na malom kompjuteru bez dovršenog tona. Negde na polovini filma odustala sam od onih budalastih procena koliko sam ružna, kako sam pola scena mogla drugačije da uradim jer me je priča jednostavno uzela. A na kraju je lavina uzbuđenja krenula da se kotrlja i došlo je do rečenice: Tamo gde krici galebova oluju snaže, tu je moj dom. Tu sam se jednostavno raspala. Ne želim da to osećanje koje sam imala išta pomuti i zbog toga ne želim više ni da gledam film - priznaje Jelena Đokić.

Jelena Kulović

makonda-tracker