PREMINUO U 64. GODINI

BIO JE I HEROJ, I NA STUBU SRAMA: Preminuo legendarni fudbaler Paolo Rosi, a ovako je GOVORIO O SRBIJI

0

Paolo Rosi, čovek koji je Italiji na Mundijalu 1982. godine doneo titulu svetskog prvaka, preminuo je u 64. godini posle duge i teške bolesti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Paolo Rosi je na Svetskom prvenstvu 1982. godine osvojio Zlatnu kopačku kao najbolji strelac, ali i Zlatnu loptu, kao najbolji igrač Mundijala u Španiji, a Italija je bila šampion sveta.

 

Rosi je celu karijeru proveo u Italiji, a kažnjen je sa tri godina zabrane zbog učestvovanja u nameštanju utakmica, poznatom kao "Totonero", međutim, uvek je negirao da je bio umešan. Zbog ovoga nije bio omiljen među Italijanima.

 

Zabrana mu je skinuta posle dve godine, pa se vratio u sastav Italije taman na vreme da osvoji Svetsko prvenstvo i postane heroj nacije.

 

Legendarni Italijan voleo je Srbe, a gostujući u Beogradu 2016. godine imao je savet zlata vredan za srpske Orlove.

 

"Srbi, naučite da živite za reprezentaciju", poručio je tada Paolo Rosi za Kurir, koji je bio oduševljen prestonicom Srbije.

 

"Ovaj grad vidim drugačijim očima nego kad sam bio fudbaler i putovao po svetu. Obišao sam glavne ulice, video tvrđavu, izašao s prijateljima na večeru na reci... Ma, bilo je fenomenalno i prelepe utiske nosim u Italiju", govorio je Rosi.

 

 

makonda-tracker