Javno izvinjenje Queeria centra Mirjani Karanović i Predragu Markoviću

0
Queeria centar upućuje javno izvinjenje glumici Mirjani Karanović kao i ministru Predragu Markoviću zbog brzog reagovanja povodom informacija u pojedinim medijima gde je navedeno da je ministar kulture Predrag Marković na manifestaciji Dani Žanke Stokić nazvao
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

- Mirjana Karanović, kao i Ministarstvo kulture već godinama unazad na različite načine podržavaju i afirmišu ljudska prava u Srbiji. Mirjana svojom podrškom, a Ministarstvo podrškom koju dodeljuje nevladinim organizacijama koje se bave afirmacijom LGBT prava.

Iako nam je tabloidna politika pojedinih medija dobro poznata i da je LGBT populacija često izložena medijskoj satanizaciji, nije strana ni činjenica da se mnogi glasnogovornici na političkoj sceni, kao i oni koji zauzimaju visoke pozicije, ponašaju nedostojno mesta na kome se nalaze. Takođe, korišćenje homofobičnog i seksističkog jezika nije retkost kada se diskvalifikuju politički neistomišljenici, te Queeria centar stoji pri delu jučerašnjeg saopštenja u kome kritikujemo takvu vrstu govora.

LGBT populacija u Srbiji uglavnom ostaje na marginama interesovanja društva i dobija deklarativnu podršku osoba koje su zastupljene u javnoj sferi, dok je podrška nekolicine njih, među kojima je i Mirjana Karanović. Naše jučerašnje reagovanje bilo zasnovano na ideji da branimo osobu koja nas nesebično i dosledno podržava.

Smatramo i da su reakcije nevladinih organizacija doprinele da i Ministarstvo kulture objavi demantije što je dobar potez i da u širem kontekstu taj potez potvrđuje tezu da pomenuti homofobični i seksistički govor upotrebljava u svrhu diskriminacije – stoji u saopštenju Queeria centra.

makonda-tracker