Biljana Krstić: Toše je bio božanstveno biće

0
Četiri godine nakon smrti muzičke zvezde Tošeta Proeskog, čuvena pevačica Biljana Krstić priseća se početka njegove karijere kada ga je upoznala i spoznala svu lepotu njegove duše
foto: Vladimir Šporčić, Story press
foto: Vladimir Šporčić, Story press

Ni četiri godine nakon smrti čuvenog makedonskog pevača Tošeta Proeskog, ne bledi tuga i žal zbog preranog odlaska ovog muzičara anđeoskog glasa. Uprkos izreci da vreme leči sve rane, u srcima članova njegove porodice ne jenjavaju bol, tuga i neverica zbog Tošetovog odlaska koji je izgubio život 16. oktobra 2007. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd – Zagreb nedaleko od mesta Nova Gradiška u svojoj dvadeset i šestoj godini. Ipak, jedinu utehu njegovim najbližim predstavlja večni trag koji je ostavio svojim predivnim pesmama, ali i humanim delima koja su krasila njegovu ličnost. Jedna od najbližih osoba u Tošetovom životu bila je čuvena pevačica Biljana Krstić (56) koja ga je upoznala još na početku karijere i pomogla mu da se vine u muzički vrh.

- Prvi put smo se sreli 2001. godine na festivalu Skopsko leto gde se upoznao sa Ljiljom Petrović. Tada je bio veoma stidljiv, ali je vremenom postao otvoren i krasila ga je nesebičnost i širina. Posedovao je najlepše osobine koje odlikuju čoveka. Umeo je da učestvuje u svemu i s njim je čovek mogao da podeli svoja osećanja. Bio je posebna ličnost. Jedino što mogu jeste da mu zahvalim za svu dobrotu, nežnost, iskrenost, toplinu i prelepe pesme koje nam je svima podario – kaže pevačica koja brižno čuva uspomene na svog pokojnog prijatelja.

- Često se nasmejem kada se setim kako smo pre izlaska na scenu jedno drugo pitali da li imamo tremu jer smo bili među malobrojnim pevačima koji su priznavali kako ne mogu da se odupru tom osećanju pre nego što otvore usta i zapevaju. Umeli smo da zapevamo i na nekim privatnim druženjima s kojih čuvam drage uspomene, a razneži me i sećanje na našu zajedničku izvedbu pesme Zajdi, zajdi. Danas se mnogi pozivaju za njegove prijatelje, ali to i ne čudi mnogo jer je on na sve ljude ostavljao takav utisak. Bio je tako srdačan i u datom trenutku svako bi pomislio kako mu je Toše najveći prijatelj. Bio je nesebičan, imao je mnogo strpljenja za svakog. Neizmerno mi nedostaje - iskrena je pevačica koja je najlepše uspomene  usidrila duboko u svom srcu.

makonda-tracker