Nikola Nemešević Nemeš: Stara bol je opet oživela

1
Pevač Nikola Nemešević Nemeš otkriva kako mu je borba Jasmine Tomić, sa kojom se u Šouu snova bori za zdravlje njenih sinova, probudila bolna sećanja na smrt najboljeg prijatelja
foto: Vladimir Šporčić, Story press
foto: Vladimir Šporčić, Story press

Nakon što je iza sebe ostavio buran letnji period tokom kojeg je njegova obnovljena veza sa pobednicom poslednjeg rijaliti šoua Veliki brat Marijanom Čvrljak bila glavna tema medija u regionu, pevač Nikola Nemešević Nemeš (22) ušao je u novo životno poglavlje i posvetio se učešću u emisiji Šou snova na TV Pink, gde se bori za mališane kojima mišićna distrofija ugrožava život. Ova tužna priča vratila je mladog muzičara u bolan period kad je pre četiri godine u saobraćajnoj nesreći izgubio najboljeg prijatelja.

- Plešem i pevam sa Jasminom Tomić iz Smedereva, majkom tri sina čiji trinaestogodišnji naslednik Mladen ima mišićnu distrofiju i već neko vreme je u kolicima. Najmlađem devetogodišnjem sinu postavljena je ista dijagnoza i, ako se ne bude lečio, za koju godinu završiće u kolicima. Najstariji se zove Nikola i zdrav je dečak - priča Nikola koji je bez razmišljanja pristao da pomaže nesrećnoj porodici.

- Nisam medicinski stručnjak, ali znam da deca sa mišićnom distrofijom ne žive dugo jer unutrašnji organi počinju da im otkazuju. Ipak, ovi mališani imaju šanse da se izleče. Našli su lekare klinike u Bolonji, ali lečenje je mnogo skupo i ne mogu nikako da ga priušte. U ovom šouu videli su nadu za pronalaženje sredstava za lečenje koja će dečacima dati šansu za život - iskren je Nikola koji je zadivljen ponašanjem svoje partnerke na plesnom  podijumu, ali i izvan njega.

- Neverovatno je koliko je Jasmina puna energije i kako se nosi sa tim. U sebi plače, a u šouu treba da peva. Ne mogu ni da zamislim kako se oseća majka koja se bori za život svoje dece. Mladen možda nikada neće izaći iz kolica, ali ona se bori da ostane živ, dok za najmlađeg postoji šansa da nikada ne dođe do kolica. Pristao sam da učestvujem čim sam čuo o kakvoj se priči radi, a doprinelo je i to što je reč o dečacima. Sećam se sebe sa devet godina, sećam se sebe sa trinaest godina i sama pomisao da neko neće dočekati osamnaesti rođendan strašna mi je - ističe Nemeš i objašnjava simboliku svoje unutrašnje uznemirenosti kada se priseti svog osamnaestog rođendana.

- Jedan od mojih najboljih drugara i gitarista iz mog prvog benda, Miloš Đorđević, izgubio je život u saobraćajnoj nesreći sa nepunih osamnaest godina i neposredno pred moj osamnaesti rođendan. Neko vreme je bio u komi  i kad je preminuo dugo nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da ga više nema. Čim sam saznao da deca sa mišićnom distrofijom ne žive duže od osamnaest godina, prisetio sam se smrti svog prijatelja i sve me je iznova pogodilo. Na celo moje društvo, pa i na mene, taj period je ostavio traume koje su uticale na naše odrastanje. Uspomene na njega su, kako vreme prolazi, čini mi se sve bolnije. Teško nam je što će Đole zauvek ostati klinac, a mi iz godine u godinu polako odrastamo. Svaka smrt je teška, naročito mladog čoveka koji nije proživeo stvari koje su tek bile pred njim. Gubitak prijatelja sam teško podneo jer je on najbliskija osoba koju sam izgubio. Život ga je iščupao i nije normalan sled događaja da ode neko tako mlad. Zato mi svaki postotak šanse da Jasminini sinovi prežive pruža veliku utehu i nadu - kaže Nemeš koji je trenutno posvećen svojoj karijeri i, osim na plesnim probama, dosta vremena provodi vežbajući sa svojim rok bendom.

- Oduvek sam imao podršku porodice kada je reč o odabiru životnog poziva. Mnogi nemaju tu sreću da se bave onim što vole. Biću najsrećniji da mogu lepo da živim od posla koji volim - ističe Nikola i komentariše medijske navode da zbog svog emotivnog života ima komplikovane porodične odnose.

- Ništa se ne može isprečiti između mene i ljudi koje volim i niko me ne može razdvojiti od najbližih - zaključuje Nemeš.

Nikola Rumenić

makonda-tracker