Poznati zamislili želju i otvorili četiri beogradske fontane

0
Četvrtak, 6.oktobar pretvoren je u Dan beogradskih fontana koji je obeležen celodnevnim multimedijalnim događajem pod nazivom Beograd poručuje: Zamisli želju

Različitim manifestacijama, uz muziku i igru, četiri rekonstruisane fontane zvanično su puštene u rad. Svaka od ovih manifestacija pratila je ambijent u kojem se fontana nalazi i ovo simbolično predstavlja početak novog života svake od njih. U svečanom otvaranju učešće su uzele mnoge poznate ličnosti, kako bi doprinele promociji ovih zaboravljenih beogradskih kutaka.

Otvaranje fontane kod SRC Tašmajdan programom Muzika i pokret, igrom i plesom obeležili su naša najpoznatija karatistkinja Tanja Petrović sa svojim Etno karate klubom Nipon, zatim plesači irskog plesa Erins Fidl, gimnastičarke sportskog kluba Ritam Milene Reljin, Fitnes i aerobik savezom Srbije predvođen Marijom Srećković. Izveden je džudo performans, kao i predstava borilačkog kluba Petrovac na Mlavi.

Pesmom grupe EKV Ovo je zemlja za nas svečano je puštena u rad renovirana fontana na Dorćolu, u naselju Mika Alas. Urbanom zabavom uz igru i energiju mladih, obeležen je početak rada nove-stare fontane. U okviru takmičenja u betlovanju, u organizaciji koreografa Milice Cerović, pod nazivom All Style Batlle nastupile su grupe Twister familee/House of hip-hop, 2 hot 4 stage Crew, Students Of Rhythm, SDA, Elite, Paradox Squad Family i Dance Factory. Oni su se takmičili 1 na 1, kroz međusobno izazvanje u plesu, ko će izvesti bolje pokrete ili korake. Program je vodio Em Si Padre, a muziku puštao Di Džej Baćko. Žiri u sastavu Zoe Kida (pevačica grupe Zemlja gruva), Igor Lazić – Niggor i Bane MVP za pobednika je izabrao Kiću iz ekipe Twister familee/House of hip-hop koji je dobio i vrednu nagradu.

Uz Odu radosti Ludviga Van Betovena i koncertom klasične muzike u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički počela je da radi rekonstruisana fontana Ribar - Borba čoveka sa zmijom na Kalemegdanu.

Centralni događaj u okviru manifestacije, odigrao se u pešačkom prolazu Bezistan na Terazijama, kod fontane Devojka sa školjkom. Manifestaciju je otvorio gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović i predsednica opštine Stari Grad Mirjana Božidarević, a čast da prva zamisli želju i baci novčić u fontanu pripala je Jeleni Jovičić, solistkinji Pozorišta na Terazijama. Ona je kroz pesmu i stihove govorila o Beogradu, a u nastavku večeri Beograđane je zabavljao The Belgrade Dixieland Orchestra.

makonda-tracker