tužno

PREMINUO SLAVNI REDITELJ I OSKAROVAC: Jirži Mencl nas je napustio u 83. godini!

0

Tokom života je bio višestruko nagrađivan i poštovan u svom poslu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 83. godini. Kao pripadnik češkog Novog talasa, Mencl je osvojio brojne nagrade, uključujuči Oskara i Zlatnog medveda, a važio je za jednog od najuticanijih evropskih reditelja.

 

Režiser je u subotu preminuo posle borbe sa srčanim problemima, saopštila je njegova žena. Poslednjih tri godine retko je viđan u javnosti.

 

„Najdraži Jirka, hvala ti za svaki dan koji sam provela sa tobom. Svaki je bio izvanredan. Zahvalna sam ti i za poslednje tri godine koliko god teške bile“, poručila je njegova supruga Olga.

 

foto: Profimedia

Njegov film Strogo kontrolisani vozovi je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a popularna komedija Selo moje malo iz 1985. bila je nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

 

Mencl je poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temema. Studirao je filmsku produkciju u Pragu i diplomirao 1962. godine.

 

Njegov profesor na filmskoj akademiji u Pragu bio je legendarni reditelj Otakar Vavra. Mencel se kasnije našao iza predavačke katedre, a jedan od studenata bio mu je Emir Kusturica.

 

Zajedno sa Milošem Formanom bio je jedna od vodećih figura češkog Novog talasa tokom 60-ih godina.

 

 

 

 

makonda-tracker