Sećanje na Tomu Zdravkovića

1
Na dvadesetogodišnjicu smrti Tome Zdravkovića, po mnogima urbane legende i kantautora koji je za sobom ostavio bogato poetsko i muzičko nasleđe, otvorena je multimedijalna izložba u Kulturnom centru Parobrod.

Na otvaranju izložbe prisutne je pozdravila direktorka Kulturnog centra Parobrod, Milena Rajković, nakon čega su svi prisutni mogli da uživaju u sjajnim obradama Tominih hitova, kao i radovima poznatih beogradskih umetnika.

Kada govorimo o slici boemskog života Beograda između 60’ i 80’ godina prošlog veka i tekstovima pesama koji govore o izgubljenim ili promašenim ljubavima, bolu, načinu života obojenog tugom i porocima, jedno ime se izdvaja, Toma Zdravković. Prepoznatljivost njegovih pesama svrstavaju ga u posebnu muzičku kategoriju zbog čega su ga prozvali srpskim Sinatrom.

Umoran sam od kafana, Kiša je padala, Ruže, samo su neke od pesama koje su prisutni imali priliku da čuju u džez, soul, fanki i pop aranžmanu.

Pored bogatog muzičkog programa, postavke radova likovnih umetnika izloženi su i predmeti vezani za mesta gde je Toma voleo da boravi. Posebno za mlađu publiku prezentovani su snimci sa Tominih nastupa i intervjui.

U subotu, 1. oktobra održaće se tribina koju će voditi  Goran Terzić, profesor na FDU, dobitnik Zlatne Arene u Puli za montažu filma Kako je propao Rokenrol, autor i urednik emisije Originalni Soul rečnik radija B92  i Zoran Ćirić, pisac proze i poezije, kulturni radnik.

Izložba traje do ponedeljka, 3. oktobra.

makonda-tracker