Slavko Beleslin: Dragi gledaoci, došlo je vaše vreme

0
Novinar Slavko Beleslin govori o odlasku sa Pinka i svom novom, uredničkom i prezenterskom angažmanu u informativnom programu TV B92.
Foto: Ivan Dobričić
Foto: Ivan Dobričić

Nakon letošnjih spekulacija o tome u koju će medijsku kuću preći sa TV Pink, novinar Slavko Beleslin rešio je za Story ovu misteriju i otkrio nam da je i zvanično postao pojačanje informativne redakcije TV B92.

Šta je presudilo da promenite medijsku kuću tj. radno mesto?

Isključivo moja lična ambicija da radim najbolje vesti u zemlji i poziv da dođem na mesto gde rade ljudi koji žele to isto. Sve ostale spekulacije na tu temu koje su spominjane u štampi ovoga leta apsolutno nisu tašne.

Tokom leta spekulisalo se i da prelazite na Studio B, ali i na još neke televizije. Zbog čega ste poverenje poklonili baš ponudi Devedesetdvojke?

Zbog toga sto su toj televiziji svoje poverenje poklonili i gledaoci. B92 je kultna stanica sa najvećim kredibilitetom u ciljanoj publici i ogromnim poverenjem u javnosti. Pored toga, to je danas jedna od tehnički najmodernijih televizija sa velikim produkcionim potencijalom i najbržom redakcijom iskusnih novinara. Uostalom, znate i sami koji program uključite svaki put kada se dogodi nešto izuzetno u državi.

 Kakvi su vam prvi utisci sa novog posla i kada startujete pred kamerama?

Dolazak u bilo koju novu sredinu uglavnom donosi sa sobom period prilagođavanja i upoznavanja. Ovoga puta, međutim, toga uopšte nije bilo. Možda zvuči čudno ali, što zbog ranijeg poznanstva sa većinom zaposlenih, što zbog srdačnog prijema na koji sam naišao, od prvog ulaska u zgradu B92 osećam se kao da sam se vratio kući.

  Stigla je nova B92 slogan je pod kojim je vaša kuća završila prošlu i počinje novu sezonu. Koje promene ste, kao gledalac, vi najpre uočili na toj televiziji?

-Osmehe i dobru energiju. Tačno se secam dana kada mi je to prvi put upalo u oči. Bilo je proleće i gledajući centralne vesti B92 uhvatio sam sebe kako se smešim. Nije to bilo zbog strukture vesti tog dana, već zbog optimizma koji se mogao osetiti sa ekrana. Ono sto onda nisam znao, a sada znam, je da je atmosfera takva i kada se isključe kamere.

U kojim segmentima dnevnih informativno – političkih emisija ćete se truditi da, svojim uredničkim i prezenterskim pečatom unesete osveženje u Vesti B92?

Potrudiću se da se to dogodi pre svega u vestima. Siguran sam da cu se lako i brzo uklopiti u ekipu koja vec godinama na ekranu nosi i pravi imidž B92.

U kojim terminima ćete voditi vesti i hoćete li imati stalnu partnerku u centralnoj informativnoj emisiji?

Do početka nove programske šeme ne mogu otkrivati nikakve detalje niti planove, sem činjenice da ću imati stalnu partnerku sa kojom ću voditi vesti.

 Do vašeg transfera na B92, u javnosti je bilo gotovo nepojmljivo da na tu televiziju pređe neko sa Pinka. Smatrate li sebe pionirom u rušenju medijskih predrasuda u Srbiji ili ste ponosni na to što je Devedesetdvojka  izopštila kvalitet vašeg rada iz činjenice da čak i informativni program te televizije ima drastično drugačiji imidž od Pinkovog?

-Nisam ja nikakav pionir, već čovek koji svaki dan na poslu pokušava da da sve od sebe, i tako već više od decenije u novinarstvu. Naravno da te dve stanice imaju dijametralno suprotan i nespojiv imidž, ali u ovom konkretnom slučaju mislim da nije reč o imidžu stanice već osobe.  

 Osim informativno – političkih, uređivali ste i pisali scenarije za brojne zabavne emisije. Kako vam se čini trenutna ponuda takvih medijskih sadržaja na domaćim kanalima?

Loše vreme za televizije, ali dobro za gledaoce. Tako bih nekako, uz ogradu, definisao trenutno stanje. Pre samo koju godinu domaće televizije, tada bez ozbiljne konkurencije, uspevale su da dobro posluju sa minimalnim trudom i ulaganjima. To je naravno iz ugla gledalaca znacilo lošiji program. Stvari su se za nekoliko poslednjih meseci promenile više nego za prethodnih deset godina, i ovih dana ulazimo u sezonu u kojoj ce se voditi bespoštedna bitka za gledanost. A bitka se vodi isključivo kvalitetnim, skupim i originalnim tv programima kojih je sve više. Problem publike ove jeseni neće biti šta gledati veceras nego šta večeras propustiti. Dakle, dragi gledaoci, došlo je i vase vreme.

Na TV Prva startuje Piramida koju ste svojevremeno uspešno vodili i urednički postavili na Pinku, kako vam se čini izbor bivše poslanice i vaše nekadašnje koleginice sa BK TV - Ljiljane Nestorović za voditeljsku ulogu u tom programu?

Kao pun pogodak! Poslaničko iskustvo će možda njoj ponekad biti teret, ali verujem da će ga iskoristiti da bi emisija bila još zanimljivija. Mnogo novinara je otislo u politiku i lepo je videti da nam se neko vraća. Poznajem Ljiljanu i jedva čekam novu Piramidu. Predugo nisam čuo tu špicu...

Smatrate li da ste javnim politčkim neangažovanjem samo ispunili svoju novinarsku misiju  nužne javne političke neutralnosti i da li vas je, kroz karijeru, skupo koštalo to što je jedina organizacija u koju ste učlanjeni Mensa?

-Podrazumeva se da novinari nikako ne mogu biti članovi politickih stranaka. A da budem potpuno iskren, nije me sve to toliko skupo koštalo. Oko 2000 dinara za tekuću godinu. 

 

Nikola Rumenić

 

makonda-tracker