Svetlana Spajić: Zašto bake ćute?

0
Ženski dan ispunjen obrednim pesmama i igrama, pričama Svetlane Spajić o vilama i zmajevima i nekoj sasvim drugačijoj realnosti od ove prezasićene medijima u kojoj danas živimo, biće održan u prostorijama Kulturnog centra Rex u subotu, 24. septembra od 15 do 1
foto: D. Talajić
foto: D. Talajić

Tradicionalna kultura riznica je znanja koje može svakome da pomogne da ojača moć slušanja, čujenja, pamćenja i oslobodimo svoj glas i maštu.

Svetlana Spajić diplomirala je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, a od 1993. posvećena je učenju i negovanju najstarijih oblika tradicionalne kulture. Učila je od najstarijih pevača i kazivača u selima širom Balkana. Držala je predavanja o usmenom stvaralaštvu u Institutu Jad Vasem (Jerusalim), Grotovski Institutu (Vroclav), nastupala u Momi (Njujork), Dom-u (Moskva), amsterdamskom Koncertegebau, WOMEX-u, WOMAD-u, a trenutno je angažovana u najnovijoj predstavi Boba Vilsona “Život i smrt Marine Abramović”. Vodi svoju žensku Pjevačku družinu i nastupa u New Ritual Group Borisa Kovača.

Radionica je otvorena i besplatna za sve žene i prijateljice, ćerke, koleginice, komšinice, mame, bake… Prostor i program su prilagodjeni ženama sa invaliditetom, kao i ženama koje bi povele svoju decu. Potrebno je poneti udobnu odeću i obuću, a organizatori poručuju posetiteljkama da obavezno ponesu slike svojih baka.

makonda-tracker