Katarina Vučetić: Najbrža u štafetnoj trci Tvoja pluća, tvoja odluka

0
Manifestacija Trkom za dah, posvećena borbi protiv raka pluća održana je u prisustvu velikog broja javnih ličnosti na bazenu Sportskog centra Čair u Nišu

Poznate javne ličnosti iz grada manekeni, muzičari, glumci, sportisti, novinari i gradski funkcioneri takmičilli su se u plivačkim trkama, koje su deo velike kampanje na nacionalnom nivou posvećene prevenciji i ranom otkrivanju raka pluća. Cilj kampanje je da ukaže građanima na značaj redovnog pregleda pluća, kao jedne od mera prevencije ove maligne bolesti.

Koliko je zdravo baviti se sportom i koliko su vodeni sportovi zdravi za pluća, podsetili su poznati manekenka Katarina Vučetić, muzičar Gale Kerber, Biljana Vujović, upravnik Narodnog pozorišta, glumica Branislava Marinković, karikaturista Aca Blatnik i mnogi drugi. Poznatim ličnostima, kao promoteri akcije pridružili su se i posetioci Gradskog bazena. Publika je uživala u trkama na 25 metara u kojima su snage odmerili nekoliko nasumice izabranih posetilaca iz gledališta, javne ličnosti i profesionalni sportisti, a posebno uzbudljivo je bilo u štafetnoj trci 3 puta 25 metara. U trci poznatih ličnosti pobedila je Katarina Vučetić, a najbrži Dimitrije Mladenović, plivač kluba Sveti Dimitrije iz Niša.

Takmičenje u plivanju simbolično je označilo početak kampanje za borbu protiv raka pluća na nacionalnom nivou, koju su, pod sloganom Tvoja pluća, tvoja odluka, pokrenula strukovna zdravstvena udruženja pod pokroviteljstvom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Manifestacija je već realizovana u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Jagodini.

Rak pluća je najsmrtonosnije i najčešće maligno oboljenje. U Srbiji svake godine 4.800 osoba oboli od raka pluća. U svetu, od ove bolesti, svaki minut život izgube dve osobe, ili 3.000 ljudi dnevno, odnosno, više od milion godišnje.

makonda-tracker