Zubin Mehta i Beogradska filharmonija u Dubrovniku posle mnogo godina

1
Beogradska filharmonija na čelu sa slavnim dirigentom Zubinom Mehtom večeras, 27. avgusta, otvara festival Julijan Rahlin i prijatelji u Dubrovniku

Orkestar Beogradske filharmonije je u Dubrovniku, gde su u toku probe sa Zubinom Mehtom, kao finalne pripreme za koncert kojim će večeras otvoriti festival Julijan Rahlin i prijatelji.

U toku jučerašnje probe, Mehta je nekoliko puta evocirao uspomene na svoj koncert sa Beogradskom filharmonijom u ovom gradu,  iz 1968. godine. A kasnije, u razgovoru sa novinarima, više puta je potencirao koliko je Beogradska filharmonija napredovala i kako za njega ovaj koncert predstavlja više od muzike.  

Okestar je  velikim aplauzom pozdravio Zubina Mehtu, Ivana Tasovca i domaćina Julijana Rahlina, koji su vidno raspoloženi ušli u salu za probe. Rahlin se, kao besprekoran domaćin, zahvalio orkestru što će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala, dodavši da se ovo gostovanje Filharmonije sa Mehtom u Dubrovniku može opisati kao istorijski trenutak. On je na kraju poželeo toplu dobrodošlicu svojim novim prijateljima.

I mladi članovi orkestra Beogradske filharmonije, vidno uzbuđeni, netremice su pratili svaki Mehtin pokret. Boris Brezovac, vođa grupe viola, posle probe je preneo svoje utiske:

- Za orkestar je svaki ponovni susret sa Mehtom poseban doživljaj, jer on isijava iz sebe nešto što nas privlači i drži na okupu. On nema instrument kojim bi proizvodio muziku, ali mi smo njegov instrument. Ono što je najvažnije za naš odnos prema njemu jeste da je nebitno ni gde sviramo, ni šta je na programu - on iz nas izvlači nešto za šta često nismo ni svesni da posedujemo. Mislim da je suština u količini poverenja koju nam pruža i u magiji koju emituje na sve oko sebe - rekao je Bezovac.

Ispred Kneževog dvora, na Držićevoj poljani, u toku su poslednje pripreme za koncert i na platou se naziru obrisi scene na kojoj će večeras osamdeset članova Beogradske filharmonije svirati u Dubrovniku, prvi put posle 1982. godine.

Solista je domaćin, Julijan Rahlin, a na progamu su dela Mocarta, Bramsa i Mendelsona. Sve ulaznice za ovaj koncert su rasprodate, a očekuje se dolazak velikog broja VIP gostiju iz čitavog sveta.

makonda-tracker