zanimljiva istorija

I TRADICIJA, I GLAMUR, I MILIONSKA VREDNOST: Ovaj skupoceni PREDMET kraljevske porodice BAŠ SVAKA žena bi volela da ima!

0

Krune i nakit u vlasništvu britanske kraljevske porodice već decenijama krase glave brojnih njenih pripadnica. Kraljica Elizabeta, Kejt Midlton i princeza Dajana nosile su fascinantne skupe dodatke, a priče iza njih iznenadiće vas, kao i njihova cena.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljičina majka, kraljica Meri, dobila je kao venčani poklon krunu od odbora devojaka "Girls of Great Britain and Ireland". Kruna je i nazvana po odboru, a kraljica Meri poklonila ju je svojoj ćerki, današnjoj britanskoj kraljici, takođe kao venčani poklon. Kruna je sa godinama postala zaštitni znak kraljice Elizabete.

 

Kruna koja je izrađena za krunisanje kralja Džordža 1821. godine takođe je u porodici Vindzor već decenijama. Nosile su je kraljica Viktorija i kraljica Meri, a kraljica Elizabeta ju je takođe nosila na svojom krunisanju. Kruna ima 1333 dijamanata, a u vreme kada je izrađena koštala je oko 10.000 dolara. Današnja njena vrednost procenjuje se u milionima.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Kraljica je na dan svog venčanja dobila oko 100 burmanskih rubalja, a dala ih je za izradu krune 1973. godine. Kombinovala ih je sa dijamantima iz druge krune koja se u jednom trenutku raspala.

 

Kruna koja je originalno izrađena za kraljicu Meri 1900. godine dospela je u ruke kraljice, koja ju je prosledila princezi Dajani kao venčani poklon. Supruga njenog sina, Kejt Midlton, nekoliko je puta viđena sa tom krunom na glavi.

 

Princeza Dajana je pak najčešće nosila krunu koja potiče iz njene vlastite porodice. Nosila ju je na dan venčanja sa princom Čarlsom, ali na glavi su je imale i njene sestre na dan njihovih venčanja.

 

Vrednost svih kruna koje poseduje britanska kraljevska porodica danas se procenjuje na desetine miliona dolara.

 

 

makonda-tracker