sama protiv svih

ONA JE NAJLEPŠA SPORTISKINJA SVIH VREMENA: Katarini su pokušali da unište karijeru, ali ih je na vreme pobedila! (FOTO)

2

U Sarajevu je Katarina na zaprepašćenje mnogih osvojila zlato za jednu jedinu desetinku poena ispred favorizovane Rozalin Samers iz Amerike

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Katarina Vit je rođena 3. decembra 1965. godine u zapadnom delu Berlina. Od najranijih dana iskazivala je talenat za sport, pa je poslata u sportsku gimnaziju u Karl Marks – štatu, današnjem Kemnicu, što je bila DDR.

Jedna od najlepših sportiskinja svih vremena pre nekoliko godina snimila je dokumentarac o svojoj fantastičnoj karijeri, a veliki deo posvetila je mestu najvećeg uspeha - Sarajevu.

 

Ako kažete da je Katarina Vit bila najbolja klizačica svih vremena, naći će se mnogi koji će tvrditi da niste u pravu, ali retko ko se neće složiti da je bila najlepša.

 

Podsetimo, Katarina je na Zimskim Olimpijskim igrama 1984. godine osvojila zlato u Sarajevu.

 

U Sarajevu je Katarina na zaprepašćenje mnogih osvojila zlato za jednu jedinu desetinku poena ispred favorizovane Rozalin Samers iz Amerike. Nemica je uspela da izvede tri trostruka skoka u slobodnom programu, što do tada nije bilo viđeno u ženskom klizanju.

 

Proglašena je "ženskim sportistom godine" u Istočnoj Nemačkoj i dobila status modne i sportske ikone.

Nakon trijumfa u Sarajevu je usledila prava vladavina Katarine Vit. Bila je evropska šampionka redom: 1984, 1985, 1986, 1987 i 1988, a svetsku titulu je uzela 1984, 1985, 1987 i 1988. Zlato joj je izmaklo samo 1986. a tada je bila druga. 1988. je uspela da odbrani olimpijsko zlato u Kalgariju.

 

foto: Profimedia

Ne samo da je pomerala granice akrobatike i gracioznosti u takmičenjima, već je pomerala i granice sa atraktivnim, neretko i provokativnim kostimima koje bi nosila takmičenjima.

 

Vitova je za časopis "Mejl on sandej" otvorila dušu i obelodanila svoja saznanja iz dosijea koji je imala prilike da čita posle pada Berlinskog zida, odnosno DDR-a. Progovorila je da bi skinula optužbe da je bila saradnik službe Štazi! Doživela je veliki šok kada je saznala koliko su rano počeli da je nadziru.

 

"Ima osam godina i jako je talentovana", prva je upisana rečenica, što znači da je kao dete bila pod prismotrom. Navodi da su agenti u izveštajima pisali gomilu gluposti.

 

"U jednom izveštaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sedela i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, a to što su napisali je glupost", tvrdi klizačica.

 

Kaže da su se komunisti toliko mešali u njen privatan život da su smatrali da jedan njen momak za nju nije dobar jer je bio roker. Tada su ga poslali u vojsku u najdalje mesto u DDR.

 

"Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bi bili zajedno na vikendu. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", rekla je Katarina.

 

Jednom su agenti izvestili da je toliko brzo vozila automobil da se saputnicima zavrtelo u glavi kada su izašli iz kola. Ipak bila je srećna što su dosijei otkrili da nikada ona, niti neko od njene rodbine nije bio saradnik Štazija.

 

foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker