ne nosi ga na minskom polju

ISPRAVKA: Istina o viralnoj fotografiji vojnika s magarcem koju je podelio Đorđe David

2

Ispravljamo netačnu vest iz 2020. godine koja je ocenjena kao manipulisanje činjenicama 

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

ISPRAVKA: Na portalu Glossy je 3.4.2020. godine objavljena netačna vest pod naslovom

"OVIM JE SVE REČENO: Đorđe David se oglasio iz bolnice i SNAŽNIM rečima svima poručio samo JEDNO!", o viralnoj fotogafiji koju je podelio popularni pevač, a za koju je utvrđeno da je manipulisanje činjenicama.

 

Dok je bolovao od kovida i ležao u bolnici, pevač Đorđe David objavio je 2020. godine na Instagramu fotografiju na kojoj vidimo vojnika kako nosi magarca, navodno jer hodaju minskim poljem, pa želi da ga zaštiti.

 

Međutim, portal Raskrinkavanje.ba analizom je došao do zaključka da je u pitanju manipulisanje činjenicama.

 

 

- Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarce, već zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odleteli u vazduh. Držite pod kontrolom magarce u ovoj situaciji, od životne je važnosti - navodi se uz podeljenu fotografiju.

 

- Napisao je muzičar - složio se muzičar..

 

Ova fotografija deljena je tokom pandemije kovida i na drugim jezicima uz sličan opis, ali ona ne prikazuje vojnika koji nosi magarca kako životinja na minskom polju ne bi odletela u vazduh.

 

AFP Factual je pronašao navedenu fotografiju na stranici koji sadrži arhive britanskih novina, a u pitanju je fotografija objavljena u listu Daily Mirror 1958. godine, u članku koji je naslovljen "Magarac koji se pridružio Legiji stranaca". U njemu je navedeno da je nastala u Alžiru, gde je vojnik nosio napuštenog, slabog i izgladnelog magarca, koji je pronađen tokom patroliranja.  U članku se ne spominje prolazak kroz miniran teren.

makonda-tracker