mnogi su poverovali

ISPRAVKA: Na fotografiji koju je Zorana Pavić podelila vojnik ne nosi magarca jer idu po minskom polju

0

Ispravljamo netačnu vest iz 2020. godine koja je ocenjena kao manipulisanje činjenicama

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

ISPRAVKA: Na portalu Glossy je 2.4.2020. godine objavljena netačna vest pod naslovom

"NEOPISIVA TUGA U PORODICI: Brat Zorane Pavić preminuo od posledica virusa korona!", o viralnoj fotogafiji koju je podelila popularna pevačica, a za koju je utvrđeno da je manipulisanje činjenicama.

 

Pevačica Zorana Pavić podelila je u prvoj godini pandemije virusa korona da je od kovida preminuo njen brat Vlada Bjelogrlić, a tada je na Instagramu podelila viralnu fotografiju kako bi apelovala na sve da ostanu kod kuće i spreče širenje virusa.

 

 

U pitanju je fotografija na kojoj vidimo vojnika kako nosi magarca, navodno jer hodaju minskim poljem, pa želi da ga zaštiti.

 

Međutim, portal Raskrinkavanje.ba analizom je došao do zaključka da je u pitanju manipulisanje činjenicama.

 

 

"Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarca, nego zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odleteli u vazduh. Držite pod kontrolom magarce u ovoj situaciji, od životne je važnosti. Ostanite kod kuće", navodi se u tekstu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zorana Pavic (@zourana_guevara) on

 

Ova fotografija deljena je tokom pandemije kovida i na drugim jezicima uz sličan opis, ali ona ne prikazuje vojnika koji nosi magarca kako životinja na minskom polju ne bi odletela u vazduh.

 

AFP Factual je pronašao navedenu fotografiju na stranici koji sadrži arhive britanskih novina, a u pitanju je fotografija objavljena u listu Daily Mirror 1958. godine, u članku koji je naslovljen "Magarac koji se pridružio Legiji stranaca". U njemu je navedeno da je nastala u Alžiru, gde je vojnik nosio napuštenog, slabog i izgladnelog magarca, koji je pronađen tokom patroliranja. U članku se ne spominje prolazak kroz miniran teren.

 

makonda-tracker