Željko Mitrović: Moj brod hoće budzašto da prodaju hrvatskim tajkunima

2
Povodom odluke hrvatske carinske uprave da za 3 miliona evra proda jahtu Željka Mitrovića, oglasio se vlasnik televizije Pink
Foto: Marko Poplašen
Foto: Marko Poplašen

Hrvatska carinska uprava objavila je oglas za prodaju luksuzne jahte Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, a početna cena je nešto viša od 3 miliona evra bez carine, poreza i drugih davanja. Mitrovićeva jahta El Bosco V zaplenjena je prošlog septembra, zbog kršenja hrvatskih carinskih propisa i međunarodne Konvencije o privremenom uvozu.

Tim povodim, Željko mitrović poslao je medijima saopštenje u kome se kaže:

- Radi se o klasičnoj otimačini srpske imovine, koju čak ni pet najboljih hrvatskih advokata ne može da objasni. Naime, u istom  statusu u kom je moja jahta, nalazi se na hiljade brodova, koji takođe koriste hrvatsku posadu. Ti zakoni su u Hrvatskoj doneseni da bi se sprečila zloupotreba brodova u svrhu takozvanog Crnog čartera, što u ovom procesu nije slučaj.

Naime, cela Hrvatska javnost zna da sam brod koristio u lične svrhe i kao takav nisam poreski i carinski obveznik.

Postoji osnovana sumnja da se radi o akciji čiji je cilj da otetu srpsku imovinu jeftino prodaju nekom hrvatskom tajkunu. Moj brod je bio jedan od najvećih na hrvatskom Jadranu, ali pošto ne pripada njima, upadao je u oči, kao vlasništvo srpskog državljanina.

Takođe, oglas koji je izašao povodom javne prodaje, može se tretitrati ne samo kao proceduralna greška, već kao i krivično delo. U njemu se kao datum prodaje navodi 17. avgust, sa definisanom viskom cenom. U istom oglasu nalazi se i rok od 8 dana za ponovnu licitaciju u kojoj će biti moguća neposredna pogodba.

Dakle, novi oglas neće biti objavljivan, što ukazuje na nameru da se u velikoj tišini bez ponovne objave licitacije brod proda po bilo kojoj ceni. Samo ovim oglasom potvrđuju se sumnje da će licitacija biti nameštena jer objavljivač licitacije prejudicira da će prva licitacija biti neuspešna i u roku od 8 dana zakazuje neposrednu pogodbu.

U Srbiji su ovakvi slučajevi obeležili 90-te i tretirali se kao teško krivično delo od strane sprovodioca licitacije.

Cela hrvatska i srpska javnost znaju da je brod korišćen isključivo u rekreativna svrhe. Zbog male proceduralne greške ne mislim da se treba kažnjavati iznosima od 5.000.000 do 10.000.000 evra.

Proceduralna greška se zasniva na mojoj ambiciji da članovima posade regulišem penziono, socijalno i ostale doprinose u Hrvatskoj. Da su bili zaposleni u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji, do proceduralne greške ne bi ni došlo.

Kao što je poznato, sve ove godine sam se trudio da unapređujem međususedske odnose između Hrvatske i Srbije. To su pre svega bili medijski poslovi, koji su podrazumevali favorizovanje hrvatske muzike, kinematografije i hrvatskih investicija u zemljama bivse Jugoslavije.

Hrvatska država, zajedno sa premijerkom Jadrankom Kosor, našla je dobar način da mi se zahvali za to. Da li će oni biti bogatiji ili siromašniji posle ovoga, je ne znam. Da li će uspeti da pokriju svoj državni deficit, takođe ne znam.

Znam da sam u četvrtak zakazao sastanak upravnog odbora, sa već utvrđenim tačkama o kojima će se raspravljati:

- Ukidanje hrvatske muzike i kinematografije u svih 5 zemalja, u kojima Pink ima svoje televizije.

- Posebna briga o kontroli kvaliteta hrvatskih proizvoda u zemljama van Hrvatske.

- Na snagu je već stupila zabrana reklamiranja hrvatskog turizma.

- Takođe, više nikada nećemo biti u prilici da zataškavamo incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj.

Ovo je za mene životna tema i obećavam Hrvatskoj, da za vreme vlasti gospođe Jadranke, moja noga neće više kročiti tamo. Što se tiče pitanja kulturne i privredne razmene između Hrvatske i Srbije, tome ću se tek posvetiti.

Ja verujem da imamo dovoljno medijske snage kako bi se uspostavio bolji balans u kategoriji spoljno trgovinskog debalansa između Srbije i Hrvatske. Sve ovo će za mene biti velika tema u narednim godinama.

Uz veliko poverenje u institucije u Briselu i Strazburu nadam se brzom razrešenju i naplati štete koju je bahata Hrvatska vlast napravila – napisao je Željko Mitrović.

 

makonda-tracker