Nada se boljem vremenu

"OVO JE OPOMENA ZA CELU PLANETU": Svetlana Bojković otkriva kako izgledaju njeni dani u izolaciji

4

Čuvena glumica priča o predstavi „Dabogda te majka rodila“, na čiju se premijeru čeka, opisuje kako provodi vreme u kućnoj izolaciji i u čemu nalazi lek

foto: Sonja Spasić
foto: Sonja Spasić

Da celom planetom nije zagospodario koronavirus, Svetlana Ceca Bojković brojala bi već sedmi dan od premijere nove predstave „Dabogda te majka rodila“, koja je bila planirana za 13. mart.

 

Svesna da nije jedina, niti samo jedna od retkih kojoj se priroda umešala u planove, naša istaknuta dramska umetnica pokazuje veru i nadu da će sutra ipak biti bolje. To se, dok razgovaramo telefonom, oseća u njenom glasu.

Prošlo je desetak dana od generalne probe kada su oni retki, privilegovani, jer su već bila zabranjena masovna okupljanja, mogli da vide o čemu je reč u predstavi. Čini se da je rediteljka Tanja Rigonat Mandić na pravi način prenela na scenu roman Vedrane Rudan.

 

- Nakon nje otkazane su i pretpremijera, i premijera i sve predstave. Ali nadam se boljem vremenu. Tanja potpisuje pored režije i dramatizaciju Vedraninog romana, koji je iskren do bola. On pokazuje ne samo odnos majke i ćerke već i nesrećnu, disfunkcionalnu porodicu. Ima i drugih slojeva i odnosa u toj priči, ali da ne prepričavam unapred. Sve su uloge ženske osim uloge Feđe Stojanovića. Marta Bereš igra moju ćerku. Verujem da će biti gledano, tema se tiče ljudi, a kada ćemo izaći na scenu, još ne znamo.

 

Nekako je očigledno da priroda ima najsnažnije oružje i da nikakva druga sila ne može da nas zaustavi tako snažno i odjednom kao ona.

 

- Ovo je za celu planetu neka opomena, pretkataklizmična, da se ljudi presaberu u državnim i u međudruštvenim odnosima.

 

Kako sada izgleda jedan vaš dan?

 

- U godinama smo kada je zabranjeno kretanje i meni i mom suprugu. Prolaze dani, strašno je, čini mi se da je za vreme bombardovanja bilo lakše jer smo se bar družili međusobno. Sada se s prijateljima čujemo uglavnom telefonom ili porukama. Na svu sreću, pojavljuju se i neke duhovite poruke, što je u ovo vreme lekovito. Ne razmišljam unapred, nego dan za dan.

 

foto: Dragana Udovičić


Jeste li ikada mogli da naslutite kako će se, usled zabrane okupljanja, predstave gledati preko onlajn platformi?

 

- Nisam mogla da pretpostavim da bi ovako nešto moglo da se dogodi. Sećam se variole vere, ali to je bilo u manjem obimu. Bila sam mesec dana u karantinu jer sam bila trudna, ipak, to ne može da se poredi sa ovom situacijom.

 

Prošlo je toliko vremena da vam je ćerka Katarina Žutić ne samo koleginica, već je svake večeri pratite u seriji „Tate“. Kako vam se sviđa u ulozi tašte?

 

- Veoma mi se sviđa.

 

Vi glumci, čini se, lako možete da premostite svaku razliku u godinama?

 

- To je sve za nas izazov. Recimo, ja sam imala 37 godina kad sam igrala Emiliju Popadić u seriji „Bolji život“ i bila mlađa od Kaje sada, a i tamo sam dočekala unuče. Da ne podsećam kako mi je Boris Komnenić, koji je samo osam godina mlađi od mene, u seriji bio sin. Ali to je bilo prihvaćeno od publike. Nije stvar u izgledu već u odnosu.

 

 

makonda-tracker