Održana komemoracija Milanu Delčiću Delči

0
Komemoracija povodom smrti Milana Delčića-Delče (1960-2011) održana je danas u podne pred članovima porodice i brojnim prijateljima, saradnicima, poznanicima i novinarima, u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Uz zvuke pesama Beograd spava i Siđi do reke, o Delči kao ličnosti i multimedijalnom umetniku govorili su članovi njegove grupe U škripcu Aleksandar Vasiljević, Zoran Vulović i Miloš Obrenović, kao i drug sa fakulteta novinar i dramaturg Saša Radojević.

- Ovo mi je prvi put da sam ovde sa Vuletom, Milošem, Lukom (Aleksandar Lukić) i Škopijem (Dejan Škopelja), a da nema Delče. I to nije normalno. Bez obzira na to što smo svirali zajedno, što smo sarađivali, ne mogu ni da mislim, ni da govorim o njemu, kao o pevaču ili piscu, nego kao o Delči. Jer on je nije pevao kao pevač, nego kao Delča. I nije pisao kao pisac, nego kao Delča. Bio je najintegralniji čovek kog sam poznavao. Čovek koji nikad nije gnjavio druge svojim problemima, i za razliku od mnogih koji traže društvo kad im je teško, on ga je tražio kad mu je dobro. Loše je čuvao za sebe - rekao je Aleksandar Vasiljević-Vasa.


- Ja ću pokušati da budem veseo, jer Delča je bio veseo. Bio je drugačiji od svih nas. Bolji sigurno. Upoznao sam ga sedamdesetih godina ne zbog muzike, nego zbog (njegove) pozorišne prestave... Onda smo Vasa, Delča i ja shvatili da volimo muziku i napravili smo bend koji se zvao Furija furiozno fura. To je Delča - furija koja furiozno fura. I ceo život je bio takav. Pre deset dana dobio sam od njega mejl. Poslao mi je novu pesmu. Zove se Sve je okej. Pitao sam ga šta da radimo? Šta god hoćeš. Ajde da napravimo neki spot, pa da ga pustimo.

Tek sad smo svi shvatili da je Delča bio sedam godina ozbiljno bolestan. Jako malo nas je znalo za tu bolest. Pokušaću da uz pomoć i odoborenje njegove porodice napravimo malu fonadaciju koja bi bila pomoć svima koji su hrabri i koji se bore protiv leukemije, i da napravimo makar jednom godišnje koncert za Delču. Delča je bio jedan od nas. Otišli su najbolji. Otišao je i on - ispričao je Zoran Vulović-Vule.

- Desetog marta 2006. godine smo ovde svirali. Bilo je fantastično. Niko nije očekivao da će biti tako lep koncert, posle toliko godina. I sada vidim ovde Delču kako govori: Hvala vam što ste došli. Dođite nam opet. Što se mene tiče on nije otišao. On je uvek tu negde. Blizu. Mogu samo da mu se zahvalim što je bio važan deo najlepšeg perioda mog života, što sam imao privilegiju da se družim sa njim, radim i ponekad posvađam. Njegova neverovatna pozitivna energija je sve uvek izgladila. Nikad nisam upoznao nikoga ko je bio orignalnija ličnost i pozitivniji čovek od njega. Delča, hvala ti - rekao je Miloš Obrenović.


- Milan Delčić-Delča - pevač, pisac, scenarista, glumac, fotograf... Tokom tri decenije koristio je razne medije da bi ispričao svoju priču mladića punog zaraznog humora. Prvi put sam ga video početkom osamdesetih u SKC-u na koncert u U škripcu. Koncert završen, svetla upaljena, a on poziva publiku da se vrati da otpeva još neku pesmu.... Bio je pun zaigranosti i posebnog šarm. Kad se neko Delčićevo delo pojavlo u javnosti, dovoljno je intrignantno bilo što je on autor.... Njegov scenaristički talenat nikad nije iskorišćen. O tome kakav je potencijal imao kao scenarista moguće je pročitati u Antologiji nepročitanih scenarija (2009). Veći trag ostavio je na pozorišnoj sceni - Hari ne putuje vozom, Kraljevo blago... Transex hard-core one man show...

Umeo je da sluša sagovornika i da se iskreno raduje svakoj zanimljivoj priči... Na televiziji i u muzici se najduže zadržao. Bio je scenarista serije U ime zakona, i Dome slatki dome, vodio je emsiju Dr. Maksimilijan Mrmor... Pričao je da bi napravio predstavu gde bi glumci igrali basket. Iz toga je proistekla emisija Jedan na jedan. Delča je bio i glumac, igrao je u seriji Otvorena vrata, filmovima Slatko od snova i Sivi kamion crvene boje. U ovim trenucima dozvoljeno je da se bude i ličan. Pokušao sam da ovom prilikom navedem neke od stvari kojima se Delča bavio u prethodnim decenijama. Ali je najvažnije to što mi je darovao prijateljstvo. Baš kao što je sve oko sebe darovao rečima, pesmom, muzikom ili smehom. A najveću zahvalnost mu dugujem, kao i mnoge generacije u ovo zemlji, za infuziju optimizma, koja nas čeka svake Nove godine sa pesmom i porukom Nove godine, u pravi čas, za nas. U Novim godinama koje nam preostaju, nikad ga nećemo zaboraviti. Slava mu - oprostio se od Delče Saša Radojević.

Ispraćaj posmrtnih ostataka biće u 13:30 u četvrtak 28. jula u kapeli na Novom groblju u Beogradu.

makonda-tracker