bez dlake na jeziku

TO ŠTO NIJE MAJKA NE ZNAČI DA NIJE SREĆNA: Marija Kilibarda ne krije ljutnju prema onima koji osuđuju žene bez dece

13

Atraktivna voditeljka za nekoliko meseci puni 40 godina i ističe da je u ovoj fazi svog života veoma srećna.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Zašto društvo insistira na tome da su samo brak i deca pokazatelji ženinog uspeha i da li je to samo način da se oslabi njena pozicija, zapitala se Dženifer Aniston prošle godine, a danas isto pitanje postavlja voditeljka Marija Kilibarda (39).

 

 

Nemam dovoljno jake reči da bih opisala bezobrazluk i nevaspitanje onoga ko se usudi da za nekog ko još uvek nije ostvaren kao roditelj ili uopšte ne želi to da postane nije kompletna ličnost. To je toliko nekulturno i površno i strašno me ljuti. Ovo je 21. vek i ne razumem kako neko može da dozvoli sebi da vam kaže kako niste kompletni kao osoba ako niste roditelj. Mnogi nisu sposobni za tu ulogu, nemaju kapacitete da pruže ljubav, toplinu, vaspitanje i porodično gnezdo, a vode se kao otac i majka. Zapravo su roditelji samo na papiru. Može li njihovo dete da bude srećno, mogu li oni to biti ako su uslovno rečeno ispunili ovu određenu društvenu normu? Činjenica da još uvek nisam majka ne isključuje mogućnost da budem srećna, što u ovoj fazi života jesam. I nisam jedini primer — rekla je za Gloriju.

 

Ona smatra da su takvi stavovi nametnuti i da se to čini nemilosrdni, ne misleći na to kako se zbog pritiska javnosti osećaju žene koje ne mogu da budu majke.

 

1 / 7 Foto: Damir Dervišagić

 

Iza toga stoje određeni pojedinci i određene institucije i zanima me da li se ikad zapitaju kako njihove reči deluju na one koji žele decu, ali ne mogu da ih imaju jer se suočavaju, na primer, sa zdravstvenim poteškoćama ili nemaju partnera za to? To me ljuti i na ličnom nivou jer, gle čuda, srećna, a još nisam majka — kaže Marija.

 

Voditeljka će za nekoliko meseci proslaviti 40. rođendan, i to u velikom stilu!

 

Planiram da napravim najveću proslavu koju sam ikad priredila sebi. Obožavam rođendane, ne volim baš sve brojke, ali volim slavlja, volim kad slavimo život i organizujemo svečanosti bez ikakvog povoda. Ali, za ovaj rođendan se posebno pripremam — ističe.

 

 

makonda-tracker