uprkos zdravstvenim problemima

POSLEDNJE DANE PROVEO JE PRIČAJUĆI SAMO O TOME: Legendarni Bata Stojković ni pred SMRT ovoga nije želeo da se odrekne!

0

Na današnji dan pre 18 godina napustio nas je Danilo Bata Stojković.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Maratonci trče poslednji krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun", "Varljivo leto '68", "Kako sam sistematski uništen od idiota", neki su od kultnih filmova u kojima je igrao od početka šezdesetih.

 

Njegovih uloga na filmu i televiziji se dobro sećamo i prepričavamo, ali jedna od Batinih najvećih ljubavi bila je pozorište. Bio mu je toliko predan, da nipošto nije propuštao predstave, čak ni kada bi se razboleo. Igrao je "Lupusa" u Ateljeu 212 i "Profesionalca" u Zvezdara teatru svega nekoliko nedelja pre smrti.

 

Glumac koji je za svojih nepunih 68 godina ostvario osamdesetak pozorišnih uloga i pedesetak filmskih, uz veliki broj ostvarenja u TV-serijama velikog odjeka u najširoj javnosti, Stojković je radio i sagorevao kao da ima tri života.

 

Uspeo je da svojim pozorišnim vrhuncima stane u red velikana poput Mire Stupice, Ljube Tadića i Branka Pleše, a u filmskom stvaralaštvu dosegao Pavla Vuisića i Miju Aleksića, Stojković je sa neverovatnom lakoćom prevazišao sve dileme o različitosti glumačkih zadataka u pozorištu i na filmu.

 

foto: Vladimir Šporčić

Kada je završio studije na beogradskoj Pozorišnoj akademiji, Danilo je od 1956. do 1962. na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao desetak uloga, da bi potom prešao za stalno u Atelje 212, u čijem ansamblu će ostati do kraja, s tim što će poslednjih petnaestak godina života i rada posvetiti kući Zvezdara-teatar, u kojem će s retkim izuzecima igrati u dramama svog omiljenog pisca, velikana novije srpske dramaturgije Dušana Kovačevića.

 

Bata je umeo da kaže da je možda dobio više nego što je zaslužio, hvaleći i primećujući druge glumce. Više puta je isticao da je "junak njegovih dana" Dragan Nikolić.

 

Igrao je u najpopularnijim filmovima naših asova kao što su Slobodan Šijan, Goran Marković, Goran Paskaljević, Živko Nikolić i Emir Kusturica, između ostalih. Igrao je uvek uz druge značajne glumce, ali i uz mlade ljude koji su uz njega imali šta da nauče.

 

U filmovima, na video-trakama i u sećanju nekoliko današnjih generacija Danilo Bata Stojković je ostavio dubok trag.


Svog poslednjeg “Profesionalca” je odigrao 13. februara, jedva je izdržao, ali je ostao do kraja. Pre toga 5. februara izveo je tristotu “Korešpodenciju”, a 15. februara ponovo je ušao u bolnicu.

 

foto: Vladimir Šporčić

Poslednjih dana života nije želeo ni o čemu da priča sem o pozorištu i fudbalu. Ali, i pored problema sa zdravljem od dve stvari nije odustajao - cigareta i glume.

 

Posle njegove smrti, reditelj Goran Marković je izjavio:

 

- Iako sam znao da je Bata bolestan, stvarno sam šokiran. Iako pretpostavljate da nekom nema spasa, kad dođe taj trenutak, shvatite koliko je to užasno. I da tog glumca više nema. Oseća se čovek kao da je izgubio nekog iz porodice, sasvim nemoćno.Uradio sam dosta filmova s njim. Zna se koji su, ali se za jedan ne zna: za moj diplomski film. Bio sam potpuno neiskusan i Bata mi je mnogo pomogao i mnogo me podržao, i ja mu to nikada nisam zaboravio. Imao je veliku pozitivnu energiju, unosio je mnogo volje i zračio je njome oko sebe tako da ja stvarno ne znam ko će igrati njegove uloge u ovom trenutku. Postoje glumci koji su nezamenljivi kao što su Paja Vujisić, Slobodan Aligrudić, Zoran Radmilović, Bata sigurno pripada njima (svi su oni mrtvi). S njim odlazi jedan stil i jedno shvatanje glume. Kada bismo radili neki film, razmišljali smo koji bi nam glumci trebali od onih koji su umrli i uvek smo žalili za mnogima, a Bata je stvarno jedan od onih kome nikada nećemo moći da nađemo zamenu. Stvarno ćemo morati da izmislimo neke druge likove i druge filmove, ali ono što je Bata igrao neće moći više da se igra - istakao je reditelj.

 

Umro je na današnji dan 2002. godine.

 

 


 

makonda-tracker