nezaboravan lik

SLAVNI ALAN RIKMAN ULOGE ZLIKOVACA DONOSIO JE NA NEVIĐEN NAČIN: Njegov život pratila su previranja kreativnosti i mašte

1

Predstavljamo vam najzanimljivije činjenice iz života Alana Rikmana.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Legenadarni engleski glumac Alan Rikman bio je stvoren za uloge zlikovaca i "vlasnik" jednog od najupečatljivijih glasova u istoriji pozorišta i filma.

 

Publika širom sveta najviše ga pamti po ulogama u filmovima Robin Hud, Ustvari ljubav, Pakleni berberin iz ulice Flit i u serijalu o Hariju Poteru.

 

Osim uloga, i njegov privatni život bio je izuzetno zanimljiv. Da li ste znali da je sam sebe zvao najjeftinijim glumcem i zbog čega?

 

Bio je sin Margaret Dorin Rouz, poreklom iz Velsa, i oca Bernarda Vilijama Rikmana iz Irske.

 

Njegovi roditelji bili su izuzetno konzervativni, što je i te kako uticalo na Alana. Jedno od pravila u njihovoj kući bilo je da deca moraju biti što tiša, ako je moguće da se uopšte ne zna da su tu.

 

Imao je dva brata, Dejvida i Majkla, i sestru Šejlu. Kada je Alan imao 8 godina, otac mu je preminuo od raka pluća. Nakon njegove smrti, Alanovoj majci bilo je veoma teško da sama podiže četvoro dece i tako su Alan, njegova sestra i braća od ranog detinjstva naučili koliko je teško zaraditi novac i uvek su bili spremni da naporno rade kako bi pomogli porodici.

 

Nastavak na sledećoj strani!

foto: Profimedia

U detinjstvu Alan je bio odličan u kaligrafiji i slikanju vodenim bojama. Kasnije je govorio kako je karijera dizajnera ipak delovala stabilnije, iako je u srcu želeo da postane glumac.

 

Nakon što je završio fakultet, Rikman je sa prijateljima otvorio studio za kaligrafski dizajn. Ali, nakon tri godine odličio da je želja za glumom jača od svega ostalog i upisao se na Kraljevsku akademiju dramskih umestnosti. Tokom studija radio je kao dizajner kostima.

 

Uloga u predstavi Opasne veze Kristofera Hemptona bila je za Rikmana najveći uspeh. Tada su ga primetili filmski producenti i ponudili mu ulogu Hansa Grubera u filmu Umri muški.

 

Alan je govorio kako je ulogu u ovom filmu dobio samo zato što je bio jeftin. Naime, govorio je da je Brus Vilis za rolu u tom filmu dobio 7 miliona dolara, pa su producenti morali da pronađu druge glumce kojima neće morati puno da plate.

 

Nastavak na sledećoj strani!

foto: Profimedia

Iako je bio veoma uspešan glumac, često je odbijao filmske uloge kako bi imao više vremena za pozorište. Pozorište je bilo mesto koje je smatrao čistom magijom i svojom prvom ljubavlju.

 

Kada je imao 19 godina, upoznao je 18-godišnju Rimu Horton. Neko vreme su samo razgovarali i družili se, a onda su uplovili u romantičnu vezu. 12 godina kasnije počeli su da žive zajedno. Tek 2015. godine Rikman je potvrdio javnosti da su se Rima i on venčali 2012. godine - 47 godina nakon što su se upoznali! Venčanje je bilo potpuno intimno, a nakon "registrovanja" prošetali su Bruklinskim mostom i otišli na večeru u kafić u koji su stalno odlazili. Rima nije želela nikakav prsten, ali joj je Alan kupio jedan u vrednosti od oko 200 dolara. Međutim, Rima ga gotovo uopšte nije nosila.

 

 

 

 

 

makonda-tracker