in memoriam

RIZIKOVAO JE ŽIVOT DA BI SPASAO TRUDNU VERU I NJENU ĆERKU: Preminuo legendardni fudbaler kojeg će Srbija ZAUVEK pamtiti

1

Nekadašnji fudbaler Mančester junajteda preminuo je u 87. godini, a svet će ga, pored fudbalskih uspeha, pamtiti i po herojskom činu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Henri Greg, bivši golman mančesterskog kluba, preminuo je u bolnici, okružen svojim najmilijima.

 

Slavni fudbaler iz Severne Irske nastupao je za Mančester junajted 247 puta, a igrao je i za Stouk siti i Donkaster rovers.

 

Njegov život obeležilo je i to što je Greg jedan od preživelih u čuvenoj Minhenskoj tragediji, avionskoj nesreći u kojoj su poginula 23 putnika, među kojima čak osam njegovih saigrača.

 

foto: Profimedia

U avionu koji je poleteo iz Beograda i prinudno sleteo na minhenski aerodrom da bi sipao gorivo, nalazile su se 44 osobe, a dvadesetoro ljudi je poginulo na licu mesta.

 

foto: Profimedia

Jedan od retkih koji su preživeli bio je čuveni golman, koji je bio dovoljno hrabar i pribran da pomogne drugima — uleteo je olupinu trupa aviona kako bi iz njega izvukao Jugoslovenku Veru Lukić i njenu dvogodišnju ćerku Vesnu. On je zapravo spasao tri života, budući da je Vera bila u trećem mesecu trudnoće. Prilikom obeležavanja pedeset godina od ove tragedije, Bi-Bi-Si je snimio dokumentarni film za čije je potrebe Greg posetio Lukiće.

 

 

 

makonda-tracker