Emir Kusturica pravi Mokrogorski muzički festival

0
U Drvengradu, na Mokroj Gori, od 6. do 8. avgusta ove godine, pod pokroviteljstvom Emira Kusturice i na inicijativu tima muzičkih pedagoga, biće održan prvi Mokrogorski muzički festival (MMF).
Foto: Story arhiva
Foto: Story arhiva

Vođeni maksimom velikog američkog pesnika Ezre Paunda da je tradicija lepota koju čuvamo a ne lanac kojim se okivamo, kao glavni cilj prvog izdanja festivala organizatori su odredili skretanje pažnje javnosti na one umetnike koji ved decenijama, vođeni samo entuzijazmom i ljubavlju, spasavaju naše kulturno blago od zaborava i čuvaju najređe primere lepote naše tradicije.

Učesnici će biti umetnici koji čuvaju naše autentične tradicije, u rasponu od drevne srednjovekovne duhovne muzike do narodnih melodija i igara, ali i oni koji stvaraju inspirisani srpskim muzičkim nasleđem. Ove godine upoznaćemo Srbiju i svoje kulturno nasleđe, a već od 2012, festival će imati međunarodni karakter.

Paralelno sa očuvanjem muzičkog nasleđa, MMF prepoznaje važnost očuvanja prirodne sredine. Na festivalu će poseban značaj imati i razvijanje ekološke svesti i edukacija mladih.

Biće organizovane muzičko-ekološke radionice u kojima će profesori Jasna Jovićević i Bojan Ivković učiti decu da grade instrumente od recikliranih materijala i na taj način, kroz pesmu i igru, pričati im o očuvanju životne sredine.

Istovremeno, Mokrogorski muzički festival je i podsedanje na tradicije uličnih svirača, koji će se ovog puta u Drvengradu, na promenadi, susretati sa gostima i domadinima, svirati, igrati i podučavati o muzici koju izvode i instrumentima koje čuvaju od zaborava.

Tokom tri dana ove izložbe muzičkih retkosti na otvorenom, najpoznatiji etno-muzičari zameniće bine i koncertne dvorane raskrsnicama, platoima i sokacima Drvengrada.

Svojom muzikom pozdraviće vas čuvar naših najstarijih zvukova Dragoslav Pavle Aksentijević, slikar, muzičar, pojac i vođa ansambla Zapis, zatim, gitarista i perkusionista BrankoTrijić, ansambl Kolo sa svojom bogatom riznicom narodnih igara iz svih delova Srbije, Miloš Nikolić, virtuoz na različitim duvačkim instrumentima koji se skoro dve decenije bavi vizantijskom, srpskom i balkanskom izvornom muzikom, mlada i talentovana pevačica Branislava Podrumac, kao i Veljko Nikolić - Papa Nik, jedinstveni umetnik koji svira veliki broj instrumenata i gradi svoje sopstvene, a za naročito za Mokru Goru i MMF sprema jedno veliko muzičko-graditeljsko iznenađenje.

makonda-tracker