Danas počinje BELEF

0
Raznovrsni programi jubilarnog 20. Beogradskog letnjeg festivala biće održani od 15. jula do 7. avgusta, a filmski festival trajaće od 25. jula do 5. avgusta, sa podnaslovom Slike 21. veka

Beogradski letnji festival – BELEF je manifestacija koja tokom leta ima za cilj da producira i predstavi vrhunska umetnička ostvarenja iz oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti i drugih umetničkih disciplina i da na taj način animira Beograđane i goste Beograda.

Koncept ovogodišnjeg BELEF-a predstavlja projekte koji objedinjuju audio i vizuelne umetnosti i tematski se bave odnosom tehničko-tehnološkog razvoja, prirode (i njenog uništavanja) i čoveka kao pokretača i objekta ovih promena. U okviru manifestacije, scenska, muzička i vizuelna umetnost će se preplitati kroz program, a prvi put ove godine, povodom obeležavanja jubileja, BELEF će imati segmente ekološkog programa, programa za decu, kao i programa koji se bavi inkluzijom osoba sa invaliditetom. Cilj programa BELEF-a 2011 je afirmisanje umetničkih vrednosti, animacija i edukacija publike, izgradnja novih estetskih i vrednosnih kriterijuma.

Otvaranje ovogodišnjeg BELEF-a čija tema je Audio Visual 21st Century - AV21 zakazano je za 15. jul u 20 časova, koncertom Od Španije do Rusije – Put u dubinu duše u Kolarčevoj zadužbini, na kome će nastupiti mecosopran Ana Hesler uz pratnju Enrikea Beraldoa de Kirose iz Španije. Posle toga, na Kalemegdanskoj tvrđavi od 21.55 sledi tradicionalni vatromet, a zatim će na Letnjoj sceni nastupiti Rambo Amadeus & Mutant Dance Sextet.

Multimedijalni spektakl Egipat u Beogradu održaće se 26. jula u 21h na Donjem gradu na Kalemegdanu. Posredstvom moderne tehnologije publici će biti predstavljene različite ličnosti iz bogate egipatske istorije na vodenom zidu površine 20m x 40m. Događaj traje sat vremena i biće prikazane dve projekcije priča o egipatskoj istoriji.

U okviru vizuelnog programa AKT predstaviće se poznati nemački vizuelni umetnik Ulaj, koji je radio sa Marinom Abramović. On će, između ostalog, 27. jula kod fontane u Knez Mihailovoj ulici izvesti performans Voda razlivena od izvora do čoveka.

Scenski program posvećen je književniku Karelu Čapeku, koji je prvi put u svetu uporebio reč robot u svom romanu R.U.R. Po tom romanu je scenski program BELEF-a i dobio ime.

Tokom Muzičkog programa nastupiće sastavi Singing Loins, Laibach, Bambi Molesters, Kiril Džajkovski, Night Shift, Damo Suzuki, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar i mnogi drugi. BELEF će biti zatvoren u nedelju 7. avgusta koncertom grupe Laibach.

U okviru 20. Beogradskog letnjeg festivala (BELEF) biće priređen i filmski festival dokumentarnog filma sa šest projekcija na Kalemegdanu. Taj deo programa realizovan je u saradnji sa Centrom za vizuelne komunikacije Kvadrat iz Beograda, koji već godinama veoma uspešno organizuje festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih.

makonda-tracker