Zvonko Marković: Moj novi život

6
Kada je pre godinu dana doneo odluku da drastično smrša jer mu je i zdravlje ugroženo, modni kreator Zvonko Marković imao je pedeset kilograma više nego sada, a grabeći ka cilju naučio je mnogo više od gladovanja
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Put koji je modni kreator Zvonko Marković (36) birao nije toliko dugačak, koliko trnovit i protkan izazovima koji ga mame da poklekne i i olako skrene. Želja da prepolovi svoju telesnu masu i oslabi čitavih sedamdeset pet kilograma opsedala ga je godinama kada se upuštao u razne dijete od kojih je pre odustajao, nego što ih je počinjao, ali je kulminirala prošlog leta kada je hrabro počeo da grabi ka svom cilju.

- Najbitnija je odluka i trenutak kad sam odlučio da povedem neki drugi život. Shvatio sam kako sam svake godine sve stariji, da svake godine nepovratno odlazi deo mog života i pitao sam se zašto sebi dozvoljavam da ne živim kvalitetnije. Postao sam svestan da će mi, što sam stariji, biti sve teže da regulišem težinu i kontrolišem svoje probleme sa srcem i kičmom. Nisam više imao prostora za eksperimentisanje i ubeđivanje sebe kako još ima vremena - iskren je Zvonko, svestan grešaka koje su mu bile saveznici u gojenju.

- Sve do srednje škole bio sam buckast, a onda sam smršao baveći se plesom i sportom. Do pred kraj studija bio sam i te kako zgodan, a onda sam sa prvim poslovima počeo da zapostavljam sebe. Od prve revije koju sam održao 1998. godine počeo sam da se gojim sve do prošle godine kada sam imao sto šezdeset kilograma. Kao da mi je karijera bila odbrambeni zid. Bilo mi je važno da rezultat mog rada bude dobar, zadovoljavajući se time da ostanem čovek iz senke. A onda, shvatio sam kako sam u modi dosegao sve što sam želeo i došlo je vreme da se posvetim sebi - navodi kreator ne skrivajući brojne bezuspešne pokušaje da i ranije stane na put svojoj gojaznosti.

- Njoj su doprineli i zdravstveni problemi. Zbog urođene aritmije srca išao sam na elektrošokove, a ponovo mi se aktivirala i stara povreda kičme zbog čega sam šest meseci morao da ležim. I pre toga odlazio sam kod nutricioniste i kardiologa, i svako bi mi predlagao svoju dijetu. Pokušavao sam da ih držim, ali sam ubrzo shvatio da je dijeta zabluda i da ničemu ne služi dok se ne promeni stil života. Nije prošlo mnogo vremena kada sam lekarsku odluku da mogu da se krećem pretvorio u svoju odluku da vožnju taksijem zamenim pešačenjem, pa iako stanujem u novobeogradskim blokovima u centar grada odlazim peške. Počeo sam da idem na masaže koje podstiču cirkulaciju, a išao sam i na dodatne tretmane zerona laserom koji razbija masne ćelije. S obzirom na stanje svog srca, nisam želeo, a ni smeo da unosim bilo kakvu hemiju u organizam. Ušavši u ovu borbu shvatio sam da treba da se naviknem na to da budem gladan, i da ubedim sebe kako uživam u tom osećaju. Odlazak na počinak sa praznim želucem počeo je da mi se sviđa. Ponekad bih rado večerao, ali znao sam - što gladniji zaspim, zadovoljniji ću se probuditi. Cilj mi je da ponovo imam devedeset kilograma - siguran je Zvonko u ostvarenje želje da od svog tela stvori jednu od najuspešnijih kreacija.

- Na tom putu ostao sam željan mnogo čega, ali kao neko ko ne može bez mesa i čokolade, uspeo sam da nađem balans koji ne ostavlja posledice. Prošao sam kroz mnogo depresivnih faza u kojima nisam znao šta i kako dalje. Tada su mi najviše pomagali oni koji su na sličnim mukama i moja kuma koja godinama živi na dijetama, pa je sa mnom delila svoju energiju i saznanja. Jer, kada se gladuje udvoje, zabavnije je, a razgovori i podrška su neophodni. Sada imam 110 kilograma, ali se i dalje trudim da uđem u manji konfekcijski broj. Svestan sam da je moje mršavljenje investicija u moju starost. Želim da budem kvalitetan srpski kreator i da ne maštam o svetskoj karijeri. Želim da budem zdrav i srećan i više nemam prevelike ambicije jer su mi one ostavile ožiljke na srcu. Konačno sam shvatio da ne treba da silujem život, već da u njemu uživam.

Jasmina Antonijević

makonda-tracker