Životna priča – Tijana Dapčević: Prave stvari dešavaju se iznenada

4
Iako je, kad je postala punoletna, morala da se suoči sa velikom patnjom koju joj je doneo razvod roditelja, fatalna ljubav koju je osetila čim je srela sadašnjeg supruga Milana, otvorila je pevačici Tijani Dapčević novo poglavlje života
foto: Luka Šarac, Milena Rakočević, privatna arhiva
foto: Luka Šarac, Milena Rakočević, privatna arhiva

Pop pevačica Tijana Dapčević rođena je 3. februara 1976. godine u Skoplju, gradu u kojem su se njeni roditelji Brana i Velko Todevski nastanili nakon što su se upoznali za vreme studija u Sarajevu. Razlog selidbe u glavni grad Makedonije bio je posao njenog oca, a s obzirom na to da su joj oba roditelja muzički umetnici, Tijana je odrastajući uz njih odmalena zavolela note i instrumente.

- Moj otac je prvo svirao u orkestru pri Makedonskoj operi i baletu. Bio je sa ostalim muzičarima smešten u scenskoj rupi, dok je mama kao dugogodišnji solista, pevala na sceni. Odrasla sam u tom pozorištu i dan-danas znam svaki kutak te zgrade. Redovno sam odlazila u funduse, a zanimljivo mi je bilo da mi vlasuljari prave frizure ili da me šminkeri ulepšavaju. Pošto je mamina mama živela 450 kilometara severno od Skoplja, u vojvođanskom mestu Crvenka, a tatina majka je bila bolesna, mama i tata bili su primorani da me vukljaju svuda sa sobom, pa i u pozorište, jer nisu imali kome da me ostave. Moju opuštenost u komunikaciji sa ljudima mama danas objašnjava time što su me različiti ljudi čuvali dok sam bila mala - priča Tijana kojoj se umetnost još tada uvukla pod kožu.

- Za mene je bio praznik kada su me čuvali sufleri. Glavna suflerka u pozorištu rado mi je dopuštala da sedim sa njom, dok sam se čudila kako može sve da prati, i note i arije. Naučila sam veći deo opera pa sam i sama mogla da šapućem kada glumci zaborave tekst - priča pevačica, koja je sa samo četiri godine poželela da svira violinu. Iako su je roditelji sa oduševljenjem podržali, ubrzo je odustala od tog instrumenta.

- Na drugom času sam pitala učiteljicu kada ćemo da sviramo Mocarta, posle čega je pozvala mog oca i žalila se kako neću da sviram dečje pesmice, skale i etide i da me vodi kući. Posle toga sam svirala klavir što je trajalo šest meseci jer profesorka Evuška Trpkova-Elezović takođe nije mogla da izađe sa mnom na kraj, pošto sam ponovo insistirala na Mocartu i Bahu. Potom sam igrala balet, da bi mi tadašnja nastavnica prišla kada mi je bilo svega pet godina i rekla kako ne veruje da ću ikada moći da nađem partnera jer sam previsoka, a samim tim i netalentovana. Automatski mi je sasekla želju za baletom. Došla sam kući i saopštila roditeljima da od mene neće biti ništa jer me nijedan nastavnik ne voli. Ipak, ubrzo je došo čuveni dan kada je Ksenija Janković svirala Dvoržaka, koncert za čelo i orekstar, gotovo vanzemaljsku muziku. Imala sam sedam godina kad me je tata vodio da je slušam. Između stavova pitala sam ga koji je to instrument, a već sutradan tata mi je kupio čelo. Bila je to ljubav na prvi pogled, srodila sam se sa novim instrumentom, i do dvadesete godine postala jedna od najnagrađivanijih mladih čelista u staroj Jugoslaviji, a pobrala sam i mnogo republičkih nagrada - seća se Tijana koja je odrastajući u umetničkoj prodici uvek imala slobodu da sama utiče na svoj život.

- Ni vrtić, ni zabavište, ništa mi nije bilo traumatično koliko nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi. Zahvaljujući njoj naučila sam da pričam engleski tako da i danas u pola noći znam da prevedem šta god me neko pita. Naime, prvo sam pohađala Osnovnu školu Vladimir Iljič, ali kada su nam u petom razredu rekli da treba da učimo ruski, nisam želela, i roditelji su me prebacili u drugu školu gde je bilo engleskog. Međutim, baš na prvom času, u jednom od onih čuvenih leksikona koje smo popunjavali mi drugari iz razreda, na pitanje koga mrziš napisala sam ime nastavnice engleskog jezika. I glupača, ostavila sam to na stolu, a kako je ta ista nastavnica imala običaj da čačka po našim stvarima, našla je leksikon i pročitala je šta sam napisala. Naredne četiri godine iz njenog predmeta imala sam dvojku i pored toga što sam lepo govorila engleski - prepričava Tijana koja je tokom školovanja odlazila na takmičenja sa čelom, ali je pred kraj tinejdžerskog perioda odlučila da se oproba i u medijima koji su je začas okupirali.

- Moj prvi kontak sa medijima bio je na radiju. Imala sam osamnaest godina, a pošto sam jedina u našem društvu bila slobodna i nisam imala frku ni od čega, odlučila sam da odem po ulaznice za neki koncert na radio Uno, iako ih nismo ni osvojili. Kada sam stigla, tonac mi je rekao da imam foničan glas i pitao da li želim da pročitam nekoliko džinglova. Tako je krenulo... Sa 19 godina počela sam da vodim kontakt emisiju Top lista. Elekrtonski mediji su me zaveli i nisam više bila zagrižena za muzička takmičenja, ali sam na akademiji diplomirala u roku - s osmehom na licu slaže Tijana slike svog odrastanja, seća se predivnih raspusta kod bake u Crvenki, odlazaka na more u Dubrovnik, a sa posebnom nežnošću priča kako je naterala roditelje da joj podare sestru Tamaru.

- Tražila sam je deset godina. Kad dođem iz škole, kažem mami: Pa svi imaju batu i seku, meni je dosadno, hoću i ja drugaricu za igru. Kasnije sam tražila da mi rodi Tamaru. Tek kada sam od bake tražila da mi rodi sestru, ona je mojim roditeljima rekla da treba da mi ispune želju i Tamara se rodila 1985. godine. Dok su se moje drugarice igrale Barbikama, ja sam imala sestru. Šetala sam je i prepovijala, a pošto nije dojila, biciklom bih išla sa jednog na drugi kraj Skoplja kako bih joj našla veštačko mleko. Vremenom, razlika u godinama među nama se istopila, i postale smo prave drugarice. Ali, nije bilo tako dok smo živele zajedno jer sam umela da je ubijem od batina. Na primer, kad bih tražila tati nove Levis 501 farmerke, a on mi kaže kako nema para, radila bih u lokalnom kafiću gde sam celo leto prala čaše, ali bih na kraju kupila ono što sam želela. Tamara bi uz moljakanje sve dobila bez truda, što mi se nije dopadalo. Inače, nisam se nikada libila poslova, čak sam tokom srednje škole na pijaci prodavala kruške i jabuke i ponosna sam na taj period - ističe pevačica.

Tijana priznaje da je tokom školovanja bila zaljubljive prirode, ali da nikada nije patila zbog ljubavi. Za Milana Dapčevića (40) udala se pošto je zbog njega pala u nesvest, a čak ni razvod njenih roditelja nije uspeo da joj poljulja veru u ljubav.

- Imala sam 18 godina kada su mi se roditelji razveli. Tamara to nije baš najbolje podnela, a ja sam već bila svoj čovek. Smatrala sam da je bolji dobar razvod, nego loš brak. Iako više nismo živeli zajedno, tatu sam često viđala jer je bio profesor na muzičkoj akademiji. Kada se danas setim tog perioda, činili su ga strašni momenti jer je razvod stres jednak gubitku voljene osobe. Bilo mi je teško što su se moji roditelji, koji su bili poznati kao skopski Romeo i Julija, razveli. Ali, oni su se toliko mnogo voleli da su na kraju izgoreli - navodi Tijana koju je poznanstvo sa modnim fotografom Dejanom Milićevićem dovelo u Srbiju.

- Dejan mi je predložio da na makedonski prepevamo pesmu Moderan ritam koju je on ranije snimio sa Sani Armani. Rekla sam mu da ne želim jer sam u tom trenutku živela bluz i rokenrol. Ipak, uspeo je da me nagovori, i snimili smo pesmu koja je za kratko vreme postala hit u Makedoniji. Tada je počeo da me ubeđuje da treba da dođem u Beograd smatrajući da posao u filharmoniji nije za mene. I pristala sam, ali da to bude samo preko leta. Pre nego što smo potpisali ugovor za emisiju Besovizija, otišla sam u Crvenku kod bake gde je trebalo da se vidim sa bratom iz Australije i mamom koja je došla iz Skoplja. Na insistiranje mog brata Andreja, otišli smo na košarkaški turnir, iako me sport nije zanimao. Čim smo seli na tribine videla sam Milana, lepog i sa dugom kosom, i odmah sam se zaljubila. Ma, odlepila sam. Nekoliko dana uzastopno gledala sam utakmice, i pošto je pobedila Milanova ekipa, sa bivšom snahom sam krenula do kafića gde su slavili. Nekako iznenada, kako se i dešavaju prave stvari, Milan nam se približio i pitao gde ćemo, na šta smo nas dve rekle da ne pričamo sa nepoznatima (smeh). Razmenjivali smo osmehe nedelju dana dok se na kraju nismo sreli u jednom kafiću. Nakon druženja, pitao je da me isprati do kuće, i tako smo se smuvali. Posle pet dana počeli smo da živimo zajedno u Somboru. Naša veza je počela 2. avgusta 1999, a venčali smo se 28. aprila naredne godine - kaže Tijana

Mladi i zaljubljeni Milan i Tijana odlučili su da se presele u Beograd jer su nju čekali već ugovoreni poslovi.

- Kada sam došla u prestonicu, nepunih sedam meseci radila sam kao voditelj dok nisam shvatila da treba da počnem da pevam. Predložila sam Milanu da prodamo auto i da snimim album. Tada sam upoznala i kompozitora i tekstopisca Dragana Brajovića Braju, s kojom sam uradila prvi album Kao da. Posle mog nastupa na festivalu Sunčane skale sa pesmom Stepski vuk svi su me shvatili ozbiljno - priča Tijana kojoj su pobeda na Radijskom festivalu 2006. godine sa pesmom Julijana, ali i trijumf na Budvanskom festivalu sa numerom Sve je isto samo njega nema, umnogome obeležile pevačku karijeru. Osvojila je i brojne nagrade, ali ističe da joj najviše znači priznanje Davorin Popović za interpretaciju. U svemu tome mnogo joj je značila podrška supruga s kojim su mnogi želeli da je posvađaju, ali im to nije pošlo za rukom.

- Naša ljubav i poverenje u komunikaciji toliko su snažni da ništa ne može da nas poljulja. Jedino se svađamo oko novca pošto ja imam rupe u džepovima, a Milan je znatno realniji, možda i previše za moj ukus. On je divan čovek, čvrsto stoji na nogama, pažljiv kako samo on zna... Ne bih mogla ni dva dana da izdržim bez njega - otkriva Tijana kojoj je Milanova pažnja najviše značila kada je pre četiri godine imala spontani pobačaj.

- Spontani pobačaj sam veoma teško podnela. Možda bi bilo i drugačije da mi lekar gubitak bebe nije saopštio kao da sam izgubila pomorandžu. Osećala sam da mi se svet ruši. To ne bih poželela ni najgorem neprijatelju. Spasla me je dr Snežana Rakić koja me je ne samo fizički oporavila, već je učinila mnogo i za moje mentalno zdravlje. Uz mene su sve vreme bili moji prijatelji, ali i Milan koji me je u tim trenucima neprestano gledao. Čini mi se da je on to teže podneo nego ja. Kada sam kasnije ostala u drugom stanju sa Vukom, u prva četiri meseca bila sam najgora trudnica, a tek posle sam se opustila i nisam mirovala do porođaja - ističe Tijana koja je uoči samog porođaja imala 105 kilograma, ali nije previše pažnje posvećivala svom izgledu, već je samo dva dana pred carski rez koji je bio zakazan za 5. februar 2009. godine promovisala svoju modnu liniju za trudnice.

- Porađala sam se carskim rezom sa epiduralom. Kada su izvadili bebu, onako krvavu i sa pupčanom vrpcom stavili su je na moje grudi, a kad me je pogledao u oči i kmeknuo, rekla sam da će se zvati Vuk - kroz osmeh priča Tijana koja želi da ima još dece.

- Vuk voli decu, ali ume da ih gura ili bije, ma pravi je kabadahija. Bake i deke su ga razmazile, ali neka je samo živ i zdrav – zaključuje Tijana koja je u saradnji sa prijateljem Dejanom Jelovcem i suprugom otvorila produkcijsku kuću koja je već snimila pilot reportažnu emisiju. Iako se ponovo posvetila voditeljstvu Tijana nije zapostavila ni pevanje pa je izdala dva singla Shuma disko i Romology koje besplatno mogu da se skinu na story.rs sajtu.

Ksenija Konić

makonda-tracker