NJ.K.V. Princeza Katarina: Zar su svi zaboravili Kraljicu Mariju od Jugoslavije?

1
Na pedesetu godišnjicu od smrti bake srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, jugoslovenske kraljice Marije, Princeza Katarina rastužila se što se danas niko nije setio ove plemenite žene koja je svojim humanitarnim radom zadužila mnoge širom Balka

Supruga prestolonaslednika srpskog prestola princeza Katarina Karađorđević obratila se javnosti saopštenjem u kojem izražava žalost i nevericu što su izgleda svi u državi zaboravili da je na današnji dan pre tačno pola veka preminula supruga Aleksandra Prvog Karađorđevića, Kraljica Marija od Jugoslavije.

- Danas se navršilo pedeset godina od smrti Nj.V. Kraljice Marije od Jugoslavije. Kada sam otvorila današnje novine i videla da nema ni pomena njenog imena – srce mi je obuzela velika tuga. Nisam želela da verujem da je srpski narod zaboravio velika i plemenita dobročinstva Kraljice Marije i da ne oseća zahvalnost za ono što je za njega činila. Vrlo me je ražalostilo saznanje kako je brzo zaboravljena, kao i sve ono dobro što je za života činila. Bila sam u prilici da obiđem mnogobrojne bolnice širom naše zemlje i videla sam toliko mnogo plaketa-zahvalnica u njima za dobročinstva Kraljice Marije. Puna sam divljenja za sve ono što je učinila za srpski narod. Smatrala sam da je važno da ovo napišem u njen pomen – zaključila je Nj.K.V. Katarina.

Buduća jugoslovenska kraljica rođena je kaodruga ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoenkolerna (1865—1927) i rumunske kraljice Marije (1875—1938),  princeze od Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije. Marijina baka po majci je bila čuvena lepotica, velika kneginja Marija Aleksandrovna, sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci joj je bio Alfred, vojvoda od Edinburga — drugi sin britanske kraljice Viktorije.

Bila je veoma obrazovana. Pre udaje imala je titulu princeze Velike Britanije i Severne Irske, kao praunuka kraljice Viktorije. Za vreme Prvog svetskog rata radila je sa majkom u bolnici, negujući ranjenike. Pošto se zvala isto kao i svoja majka, bila je poznata i po nadimku Minjon.

Udala se za jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića 6. juna 1922. godine i sa njim je dobila tri sina: kralja Petra II Karađorđevića (1923—1970), princa Tomislava Karađorđevića (1928—2000) i princa Andreja Karađorđevića (1929—1990). Posle ubistva kralja Aleksandra u Marselju, 9. oktobra 1934. ostala je da se brine o sinovima i sprema Petra da preuzme kraljevsku ulogu kada postane punoletan. Kada je kralj Petar II stupio na vlast 28. marta 1941. ona je postala kraljica-majka.

Bila je veoma omiljena u srpskom narodu. U tradicionalnom društvu tadašnje Srbije, bila je uzor smerne supruge i majke. Bila je aktivna u dobrotvornim organizacijama. Umrla je 22. juna 1961. u Londonu i sahranjena u Kraljevskom groblju Frogmor u Vindzoru.

makonda-tracker