Džiboni na svetskoj plejlisti Los Angeles Timesa

0
Ugledni magazin Los Angeles Times, uvrstio je hrvatskog pevača na listu 15 muzičara koji zaslužuju da svet, a posebno Amerika, čuje za njih
Foto: Oleg Moskaljov
Foto: Oleg Moskaljov

Nakon što je sa posljednjim albumom Toleranca, osvojio pet nagrada Porin, uključujući i onu u kategoriji albuma godine, i dostigao dijamantski tiraž, Džiboniju je ovih dana stiglo još jedno vredno priznanje. Ugledni magazin Los Angeles Times, uvrstio ga je na listu 15 muzičara koji zaslužuju da svet, a posebno Amerika, čuje za njih.

- U doba globalnog sela, ipak se čini kako je naš muzički izbor, često uslovljen geografijom, a možda i ograničen kulturološkim imperativima.... Ali svet je velik i pitali smo se, što mi ovde u Sjedinjenim Državama propuštamo. Kako bi smo to otkrili, zamolili smo 15 kritičara iz celoga sveta da izaberu po jednu pesmu lokalnog izvođača za kojeg oni misle da bi trebalo da dođe i do naših obala. Rezultat je pravi ritmički kolaž internacionalnih zvukova, koji dokazuje, da iako svi igramo na različite bubnjeve, oni uvek imaju sjajan beat.


Između 15 pesama i izvođača poput britanskih Sons and Daughters, Junior Boys iz Kanade, Thais Gilin iz Brazila, Vincencia Caposelloa iz Italije, Eason Chan iz Kine, izdvojena je i pesma Čemu se nadaš srce moje, a uz nju je Ivo Šćepanovič, novinar Croatian Timesa napisao:

- Ovo je nova pjesma jedne od najvećih hrvatskih zvijezda.... ona povezuje tradicionalnu mediteransku Hrvatsku, sa modernom pop glazbom. Zlatan Stipišić Gibonni, naša je najveća nada za glazbenika koji zaslužuje izlazak i izvan naših granica...

Džiboni je sa aktualnog albuma Toleranca do sada objavio već šest singlova, od kojih je poslednji Vesla na vodi nedavno doživeo i sjajno video izdanje koje potpisuje Porinom nagrađeni dvojac (za spot Žeđam) - Zdenko Bašić i Manuel Šumberac. Na osnovi spota nastao je i autorski kratkometražni animirani film Vesla, za koji režiju, scenario i animaciju potpisuje isti tim, a muziku Džiboni.

 

makonda-tracker