ima više talenata

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O NJEMU: Đorđe David se ne preziva tako, a prvo smo ga upoznali kao GLUMCA — i to uz BREDA PITA!

5

Legendarni pevač grupe Generacija 5, kojeg gledamo u žiriju muzičkog takmičenja Zvezde Granda, zapravo je poznat pod svojim umetničkim imenom.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Iako mnogi veruju da se Đorđe David (54) predstavlja u javnosti svojim pravim imenom, u pitanju je umetničko — ovaj čuveni pevač rođen je u Beogradu kao Đorđe Nikolić, što i dalje stoji u njegovoj ličnoj karti.


To, ipak, nije sve što niste znali o članu žirija Zvezde Granda. Đorđe David, naime, najpre se pojavio na javnoj sceni kao glumac. On je, štaviše, završio Fakultet dramskih umetnosti, a u klasi profesora Predraga Bajčetića s njim su bili Anica Dobra, Goran Radaković i Nebojša Bakočević. Muzičar je u to vreme bio samo Đorđe Nikolić željan scene, trudeći se da po svaku cenu bude različit i autentičan.

 

 

Talenat ili imaš ili nemaš. U Srbiji sada ima sto miliona akademija. To je uvod u ozbiljnu lobotomiju kulturnog sveta. Gomila ljudi će biti zbog toga nesrećni što neće ostvariti neke svoje snove. Mnogo ih ima — ispričao je pevač jednom prilikom za Glossy.


Kako je on tada istakao, ponekad stiče utisak da se ciljano pravi ta velika grupa ambicioznih ljudi.

 

1 / 6 Foto: Vladimir Šporčić


Deluje mi kao da neko namerno pravi tu buduću armiju gladnih ljudi. Ne gladnih hleba, već gladnih uspeha, nečega što su sanjali i misle da su dobili nešto time što su platili da ih neko zove glumcem — zaključio je on.


Đorđe David zabeležio je niz uloga tokom osamdesetih godina, a neki od naslova koji stoje u njegovoj biografiji su: Doktorka na selu, Groznica ljubavi, Šmeker, TV serija Vuk Karadžić, Tamna strana sunca (gde je igrao i Bred Pit!), Rođeni sjutra i Sazvežđe belog duda. U ovom veku gledali smo ga u kraćim ulogama filmu Prokleti pas i seriji Sinđelići, a radio je i u pozorištu — igrao je u predstavi Seks bomb s Kristinom Radenković, Marijom Veljković i Nikolom Ivačkovim, imao je svojevremeno stalni angažman u Pozorištu na Terazijama, a bio je i direktor Omladinskog pozorišta Dadov.

 

 

makonda-tracker